Angajarea prin agentiile de munca – un joc la ruleta ruseasca

Angajarea prin agentiile de munca – un joc la ruleta ruseasca

O firma din Iasi a intrat in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca dupa ce un angajat, plasat pe piata fortei de munca din Italia, a suferit un accident. Barbatul este din Targu Frumos si a lucrat doar 4 luni in strainatate.

A cazut in gol dupa ce s-a catarat cu cearsaful la etajul patru!
Nichita a lasat tot orasul fara apa calda si caldura la temperaturi de -3 grade Celsius

A fost nevoit sa se intoarca acasa deoarece nu avea asigurare medicala. A fost operat si i-a fost amputata o treime din degetul aratator de la mana stanga. Omul se teme acum ca va trebui sa suporte costurile interventiei.

Mihail Pruteanu locuieste in satul Buznea, din Targu Frumos, si este tatal a doi copii. In septembrie a plecat in Italia, cu ajutorul firmei  Polara SRL din Iasi. Pe 3 noiembrie, cand schimba o bobina la aparatul de sudura s-a ranit la un deget. Ieseanul a fost dus la spital dar acolo i s-a spus  ca nu are asigurare medicala. Prin urmare a fost operat si trimis acasa. Sudorul a cerut explicatii directorului sau, ginerele patroanei de la Polara SRL. “M-au adus de la spital cu pretextul ca eu trebuie sa ma tratez in Romania.  Prima data, mergand la spital, in masina, imi spune ca "deja am declarat  accidentul de munca in Romania, prin internet,  prin nu stiu ce, am stat de vorba cu ei, m-au intrebat. Le-am zis, lasati-ma in pace, ca am declarat, v-am spus ce este si gata."L-am chemat intr-o zi si am vorbit cu doamna in Iasi, la telefon. Cu patroana. Mi-a spus ca nu-i declarat nimic, iar el a spus ca este declarat accidentul. Mi-a spus "Stai, dar stai degeaba in Italia, oricum nu rezolvi nimic." O zis ca "ai curaj sa pui pariu cu mine pe  doua mii de euro ca nu rezolvi nimic?"” a declarat Mihai Pruteanu, victima accidentului de munca, angajat al SC Polara SRL. “Lucratorul a fost cel care a anuntat ITM de producerea acestui accident de  munca. Avand in vedere circumstantele in care s-a produs si avand in vedere ca  firma era obligata sa anunte accidentul de munca, ea va fi sanctionata  contraventional de ITM si va avea obligatia sa declare acest accident de munca atat in Romania cat si in Italia, urmand sa se faca Cercetarea si in functie de rezultatele cercetarii, vor fi aplicate si alte sanctiuni.”, a declarat Andrei George Albulescu, inspector sef ITM Iasi. Andrei George Albulescu sustine ca acesta este primul incident din ultimii 20 de ani in care o firma  care se ocupa de plasarea fortei de munca  in strainatate sfideaza legea si neglijeaza  aspecte care tin de protectia muncii. R.L.