Adomnitei: FILIT este evenimentul literar cu cel mai mare public din tara

Adomnitei: FILIT este evenimentul literar cu cel mai mare public din tara

Interviu cu Cristian Adomnitei, seful Consiliului Judetean Iasi, finantator al Festivalului International de Literatura si Traducere.

Nichita este un blestem pentru Iasi
Tanara drogata dusa cu Politia la Psihiatrie

– De ce ati ales sa finantati, pentru a doua editie deja, un festival al literaturii in Iasi? Initial, propunerea a venit dinspre Muzeul Literaturii Romane, sau a fost o idee mai veche?
– Prima editie a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, national si international. A fost o adevarata sarbatoare a culturii. Anul trecut, FILIT a fost cel mai cunoscut eveniment cultural care a avut loc in Iasi, depasind cu mult granitele tarii. FILIT este cel mai important, in primul rand calitativ, eveniment de gen din sud-estul Europei. Prin FILIT, Iasul este pe lista organizatorilor de evenimente literare de anvergura europeana ce promoveaza diversitatea culturala si lingvistica a Europei. Propunerea a venit ca urmare a nevoii Iasului de a avea un eveniment cultural de croiala europeana.Le multumesc scriitorilor Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici si Florin Lazarescu ca au avut generozitatea si curajul sa viseze alaturi de mine inca de la inceput si felicit intreaga echipa si pe toti cei care au dat viata si celei de-a II-a editii a FILIT. Le multumesc pentru stradania si implicarea asidue.

– Lasand deoparte acest festival, considerati ca se investeste suficient in cultura la nivelul judetului si a municipiului Iasi?
– La un secol si jumatate de la debutul sintagmei "Iasul – capitala culturala" in sfera publica romaneasca, aceasta risca sa ramana fara continut in conditiile unei concurente acerbe cu alte orase romanesti care au si ele o istorie cel putinla fel de interesanta precum este cea a Iasului, dar care dovedesc ca auplanuri de sustinere si promovare a culturii mult mai bine articulate. Asadar, intrebarea fundamentala este urmatoarea: Ce am facut dupa 1990 ca titulatura de “Capitala Culturala a Romaniei” sa aiba, in continuarea, substanta? Cu regret o spun, nu prea mare lucru. Iasul a trait mai mult din amintiri, din zestrea lasata de inaintasi. Orasul Sibiu, pentru a da un singur exemplu, acorda anual aproximativ 16% din bugetul Consiliului Local pentru evenimente artistice, festivaluri, reabilitari de monumente etc. Consiliul Judetean investeste in actul cultural maximum, raportat la resursele pe care le are. Nu vreau sa nasc dispute, insa la nivelul municipalitatii nu am putea spune ca un loc central in politicile publice l-a avut cultura.

– Dan Lungu a spus in mai multe randuri ca FILIT a avut ecouri internationale foarte puternice, reflectate si in presa de peste hotare. Din punct de vedere administrativ, ati purtat discutii la nivel central sau poate inter-judetean cu alte persoane din conducerea diferitelor structuri despre festival? Si-au manifestat poate interesul cu privire la organizarea unei astfel de manifestari si intr-un alt oras sau locul sau este doar la Iasi?
– FILIT este evenimentul literar cu cel mai mare public din tara. Cu aceasta ocazie, Iasul a descoperit ca are un public literar subestimat, care pana acum nu a avut ocazia sa-si arate potentialul. FILIT a aratat ca spatiul public iesean poate fi populat cu evenimente de inalta tinuta culturala si de anvergura europeana, aducand in acelasi timp un public foarte numeros si divers. Iar numele FILIT este sinonim cu Iasul. Nu m-ar deranja sa il transformam intr-un eveniment de amploare regionala, insa inima FILIT este Iasul.

– Credeti ca patronajul Comisiei Europene deschide festivalul catre Europa mai mult decat o face prezenta atator scriitori straini?
– In premiera, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a acordat patronajul unui eveniment cultural, apreciind importanta europeana a FILIT. Asumarea FILIT de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti nu doar ca ne onoreaza, dar semnifica in acelasi timp un certificat de calitate si o proba a dimensiunii europene a evenimentului. Miza noastra a fost de la bun inceput sa punem Iasul cultural pe harta Europei. Iasul merita sa fie gazda unui festival care sa se inscrie in galeria selecta a evenimentelor de top la nivel european si nu numai. FILIT s-a remarcat deja in presa internationala ca unicul eveniment literar din Romania de anvergura, publicatii prestigioase acordand spatii largi primei editii: „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ , „El Pais“, „Der Freitag”, „Le Monde” etc.