Adio pungi de plastic !

Adio pungi de plastic !

Grupul Carrefour anunta printr-un comunicat de presa implicarea in actiunile de militare pentru protectia mediului la nivel mondial prin diferite campanii  si masuri concrete luate in acest scop: puncte de reciclare (Grecia...), reciclare baterii (Italia, Romania), incurajarea reducerii consumului energetic (Franta, China), benzinarii Carrefour care comercializeaza carburant bio (Superethanol E85). In plus, Carrefour a inclus in gama de produse si produse ecologice, becuri cu consum redus, acumulatori, pungi biodegradabile, pungi reciclabile si reutilizabile, precum si pungi din hartie reciclata (Italia).Toate aceste actiuni deriva dintr-una din valorile grupului respectate

A crescut traficul pe aeroportul din Iasi
Profesorii ieseni au iesit in strada

cu strictete si anume Responsabilitatea, atat sociala, fata de oameni si de societatea in care subzista, dar si fata de mediul inconjurator, concentrandu-se pe protectia lui si incurajand indivizii sa adopte un comportament favorabil. Decizia Ministerului Mediului privind pungile de plastic este astfel in concordanta cu tendinta Carrefour, care, inca de anul trecut a introdus pungile reutilizabile “Natura”, ce pot fi folosite un timp indelungat, se pot schimba gratuit, in orice magazin Carrefour, o data cu degradarea lor si care reprezinta deci, o prima masura, in descurajarea utilizarii pungilor de plastic de unica folosinta. Mentionam ca pretul acestei sacose include ecotaxa de 0.20 lei/buc, conform  Ordonantei 25/2008, taxa care va fi directionata catre Administratia Fondului pentru Mediu. Pungile de plastic sunt folosite in numar foarte mare la cumparaturi si ajung ulterior in mediul inconjurator. O punga de plastic de genul celor oferite gratuit, inseamna o secunda de fabricatie, 20 minute de utilizare si de la 100 la 400 de ani de degradare in natura. Pungile de plastic sunt deci o amenintare pentru mediul in care traim. Schimbarea poate fi adusa de utilizarea noilor pungi Carrefour care nu dauneaza mediului inconjurator si respecta normele Uniunii Europene. De la inceputul acestui an, Carrefour si-a diversificat oferta de sacose:  pungile 100% biodegradabile care pot mentine greutati de panaa la 6 kilograme, se descompun in compost in 180 de zile;  punga din polipropilena reciclabila, care poate mentine greutati de pana la 15 kilograme si se descompune in natura tot in 180 de zile;
sacosele din hartie, care pot suporta maxim 5 kilograme si se descompun in natura in 90 de zile; punga reutilizabila “Natura” suporta pana la 15 kilograme si se poate schimba gratuit odata cu degradarea ei, in toate magazinele Carrefour.
Pentru pungile biodegradabile, punga din polipropilena reciclabila si cea din hartie, imprimeurile sunt realizate cu vopseluri pe baza de apa si nu dauneaza mediului inconjurator.Carrefour este constant in aplicarea masurilor care vizeaza protejarea mediului inconjurator, de exemplu, actiunile de “”Buy back” sunt periodice si obtin rezultate remarcabile: spre sfarsitul anului trecut, Carrefour cu ajutorul Asociatiei Environ a colectat 65.220 tone material poluant (frigidere uzate, intr-o singura campanie) oferind clientilor sai posibilitatea sa renunte mai usor la vechile aparate, motivati fiind de obtinerea unei reduceri considerabile la achizitia unora noi. In plus, Carrefour Romania contribuie la constientizarea si sensibilizarea publicului ca sponsor dar si ca participant direct:
– actiuni educationale in acest sens pentru copii, in hypermarketuri Carrefour: “Earth day”, “Laboratorul doctorului Trasnit”…care vizeaza transmiterea de informatii copiilor despre poluare, reciclare, protejarea padurilor, respectul fata de mediul inconjurator.
Comunicare externa in diferite evenimente, conferinte (ex: “Living the Green” – CSR’08)
Comunicare interna in magazine: spoturi radio si tv, afise etc. (de exemplu afisele cu informatii despre becurile economice, care incurajeaza reducerea consumului de energie)
Parteneriat Fundatia “MaiMultVerde” pentru “Gala Verde” – eveniment de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu din Romania: fondurile stranse vor fi folosite de echipa MaiMultVerde pentru a desfasura, impreuna cu voluntarii Fundatiei, actiuni de plantare si de curatenie in toata Romania. (G.C.)