A venit mobila pentru noul palat de justitie!

A venit mobila pentru noul palat de justitie!

Mutarea Tribunalului si a Curtii de Apel in noul palat de justitie se apropie cu pasi repezi. Reamintim ca demersurile pentru un alt sediu au demarat inca din 2002, fiind concesionat de la municipalitate un teren in Targu Cucu.

Imprumutul pentru CET a fost aprobat
Catalin Blanaru – fostul sef de la „Doi s’un sfert“ si-a deschis SHAORMERIE !!!

Acestea se realizeaza printr-un proiect cu finantare de la Banca Mondiala, derulat impreuna cu Ministerul Justitiei. O firma din Iasi, Mihul SRL, a fost aleasa de oficialii Bancii Mondiale sa faca proiectul, iar pentru lucrarile de constructie castigatoare ale licitatiei au fost declarate JV SC Kranz Eurocenter SRL si SC Conarg Construct SRL, din Pitesti.

Agitatie pe ultima suta de metri

Lucrarile au demarat in octombrie 2011 si diversele probleme, de la descoperiri arheologice la iarna grea, au dus la amanari succesive ale termenului de finalizare. Acum insa, lucrurile se misca repede. Ieri, activitatea se desfasura inca in vechiul palat, dar in cel nou se descarca mobila pentru birourile judecatorilor si grefierilor. Au fost mutate deja si dosarele vechi, insa nu si cele aflate inca pe rolul instantelor. Conducerea Curtii de Apel n-a putut oferi totusi o data concreta cand judecatorii vor trece, cu arme si bagaje, in noul spatiu. „Proiectul se afla in ultimele etape. Nu avem noutati acum privind mutarea. Cand vom avea date, vi le vom comunica”, a precizat Nelu Iustinian Manolache Obreja, vicepresedintele instantei. Surse din sistem estimeaza insa ca mutarea ar putea incepe intr-o saptamana.

Masuratori la Judecatorie

Febra relocarii a cuprins si Judecatoria, care va functiona in vechiul palat, un pas inainte avand in vedere spatiile nepotrivite de acum. Ieri, aici venise un expert cadastral, care reactualiza planul spatiilor. Acesta a suferit modificari, dupa ce cladirea fostului restaurant Scala a fost recompartimentata, pentru a corespunde cat de cat nevoilor justitiei iesene. Mentionam ca Ministerul Justitiei a inchiriat inca din 2003 spatiile de la fosta Scala, iar un an mai tarziu, si de langa Teatrul Luceafarul pentru sectiile penala si civila. S-au platit astfel milioane de euro pentru chirii, iar acum proprietarii trebuie sa se reorienteze. E greu de crezut insa ca in actualele conditii de criza, se vor mai gasi chiriasi dispusi sa plateasca asemenea sume.
Noul palat are un aer impozant, insa nu toata zona adiacenta a fost amenajata. Oricum, constructia a starnit nu doar interesul iesenilor, ci si al… necuvantatoarelor. Un maidanez amusina ieri, plin de interes, cladirea, nederanjat de transeele inca neacoperite.

Mai mult spatiu

Cladirea care adaposteste acum Tribunalul si Curtea de Apel Iasi are doar circa 5.400 de metri patrati. La inceput, aici isi avea sediul si Judecatoria. Noul palat are o suprafata de 15.506 mp si este una dintre cele mai moderne cladiri din tara.