WikiLeaks: Voronin s-a indreptat catre UE pentru a rezolva problema transnistreana

WikiLeaks: Voronin s-a indreptat catre UE pentru a rezolva problema transnistreana

 Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a adresat UE, dupa ce s-a declarat dezamagit de Moscova si a pierdut orice speranta ca Rusia va intreprinde pasi concreti pentru a rezolva problema transnistreana, potrivit Wikileaks.

Tavolara, cel mai mic regat din lume. Povestea unui loc inedit din Europa
Interceptoarele din Romania ameninta securitatea Rusiei

Potrivit publicatiei britanice The Guardian, in iunie 2007, presedintele georgian Mihail Saakasvili si subsecretarul american pentru afaceri politice, William Burns, au avut o discutie despre relatiile dintre Moscova si Tbilisi, dar si despre prezenta Rusiei in Abhazia, relateaza UNIMEDIA. „Saakasvili a spus ca presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin i-a marturisit ca nu mai spera ca rusii vor intreprinde pasi concreti pentru a rezolva problema transnistreana, iar acum ar dori relatii mai stranse cu Europa pentru a primi ajutor”, scrie The Guardian, citand un document confidential.

Publicatia britanica precizeaza ca, in acea perioada, presedintele georgian Mihail Saakasvili spera ca Rusia ar putea, in cele din urma, sa incerce sa faca unele concesii in privinta Republicii Moldova si Osetiei de Sud. Wikileaks a dat publicitatii si alte documente cu referire la R. Moldova. Intr-unul dintre acestea se spune ca Voronin i-ar fi propus 10 milioane de dolari lui Marian Lupu pentru ca Partidul Democrat sa faca o coalitie cu PCRM in 2009. Un alt document dat publicitatii de WikiLeaks arata ca Federatia Rusa poate rezolva problema transnistreana in aproximativo luna de zile daca doreste.