WikiLeaks: Fidel Castro a fost la un pas de moarte in 2006

WikiLeaks: Fidel Castro a fost la un pas de moarte in 2006

 Liderul cubanez Fidel Castro a fost in pragul mortii in 2006, dupa ce intestinul i-a fost perforat in timpul unui zbor intern, potrivit celor mai recente documente diplomatice americane publicate de WikiLeaks, relateaza BBC. Aceasta problema de sanatate l-a determinat pe Castro sa ii predea puterea fratelui sau, Raul, au spus surse sub acoperirea anonimatului diplomatilor americani de la Havana.

Al-Qaida ar pregati un atentat impotriva sediului Parlamentului german
Rusia cere reluarea rapida a negocierilor in formatul 5+2 in conflictul transnistrean

Liderul cubanez Fidel Castro a fost in pragul mortii in 2006, dupa ce intestinul i-a fost perforat in timpul unui zbor intern, potrivit celor mai recente documente diplomatice americane publicate de WikiLeaks, relateaza BBC.

Aceasta problema de sanatate l-a determinat pe Castro sa ii predea puterea fratelui sau, Raul, au spus surse sub acoperirea anonimatului diplomatilor americani de la Havana. Starea de sanatate a lui Fidel Castro, in varsta de 84 de ani, este considerata secret de stat in Cuba.

Documentele WikiLeaks, publicate de cotidianul spaniol El Pais, arata eforturile intense depuse de diplomatii americani de la Havana pentru a descoperi natura bolii liderului cubanez si sansele sale de recuperare. Sursele informatiilor au fost redactate de WikiLeaks, dar aparent este vorba despre persoane apropiate liderului cubanez sau care au avut acces la dosarul sau medical. Detaliile datelor prezentate nu pot fi confirmate din surse independente.

Unul dintre documentele americane, trimis in martie 2007 de fostul sef al misiunii americane la Havana, Michael Parmly, citeaza un raport al unui medic neidentificat privind momentul in care s-a imbolnavit grav Castro, in iulie 2006. „Boala s-a declansat in timpul unui zbor de la Holguin la Havana”, potrivit doctorului. Deoarece a fost vorba de un zbor scurt, nu era niciun medic la bordul avionului, iar echipajul a aterizat de urgenta, dupa ce a aflat ca Fidel Castro sangereaza. El a fost diagnosticat cu diverticulita. Diverticulita reprezinta o afectiune uneori dureroasa, care se dezvolta atunci cand diverticulul (asemanator cu o punga) care se formeaza in peretele colonului (o parte a intestinului gros) se inflameaza sau se infecteaza. De cele mai multe ori, diverticulita poate fi tratata prin schimbari in regimul alimentar si, in cazul unei infectii, prin tratament antibiotic. Potrivit sursei, testele au aratat ca liderul cubanez avea o perforatie a intestinului gros si avea nevoie de interventie chirurgicala. Dar Castro este „capricios” si a refuzat o colonoscopie, ceea ce a dus la o deteriorare a starii lui in timp, arata raportul medicului, care a precizat ca a fost nevoie de noi operatii. „Boala este incurabila si nu ii va permite sa se intoarca la conducerea Cubei”, conchide raportul. „Nu va muri imediat, dar isi va pierde treptat facultatile mintale si va deveni din ce in ce mai slabit pana cand va muri”, au adaugat oficialii americani. Alte documente diplomatice citeaza surse care au avut acces la fisele de observatie ale echipei sale medicale si care au afirmat ca Fidel Castro este bolnav in faza terminala. Insa informatiile privind o moarte iminenta s-au dovedit exagerate. Intre timp, Castro pare sa se fi refacut, iar la inceputul acestui an a inceput din nou sa rosteasca discursuri si sa apara in public, desi nu a preluat iar puterea de la fratele sau Raul.