Vladimir Voronin ar putea fi anchetat penal in legatura cu protestele din aprilie

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar putea fi unul dintre oficialii care vor fi anchetati de catre un grupul de urmarire penala, infiintat pentru a investiga protestele postelectorale din 7 aprilie, de la Chisinau, relateaza UNIMEDIA. Recent, Procuratura Generala, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul de Informatii si Securitate au creat un grup de urmarire penala, in cadrul caruia s-a discutat despre

Talibanii vor sa il ucida pe printul Harry, aflat in misiune in Afganistan: Vom face tot posibilul pentru a-l ucide
Reprezentantii Uniunii Europene nu au uitat ca astazi este 1 aprilie si au pacalit Rusia ca navele Mistral destinate rusilor au ajuns in serviciul UE

„investigarea si aprecierea actiunilor factorilor de decizie, care au admis declansarea violentelor postelectorale din aprilie 2009”, transmite serviciul de presa al Procuraturii Generale de la Chisinau.

UNIMEDIA aminteste ca Vladimir Voronin a declarat dupa protestele din 7 aprilie ca e mai bine „sa fie distruse doua cladiri”, decat sa „fie varsat sange de om”, referire la ordinul pe care il primisera politistii de a se retrage de la Parlament si Presedintie, in momentul in care fortele de ordine erau obligate sa pazeasca principalele institutii ale statului. Pana in acest moment, nu se cunoaste cine a ordonat retragerea politistilor.

Alte semne de intrebare, pe care presa le-a formulat dupa actiunile violente de protest, se refera la prezenta unui grup de tineri politisti, studenti la Academia de Politie, in fata multimii de circa 30.000 de protestatari, in timp ce alte cateva sute de politisti, bine echipati, se aflau in spatele Presedintiei si Parlamentului, dar nu au intervenit. Ex-presedintele Voronin si-a depasit atributiile si in alte cazuri, cand a decis introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani si amnistierea tinerilor arestati. Un alt oficial, care a lansat o declaratie socanta in timpul evenimentelor din aprilie, este fostul premier Zinaida Greceanii, care a amenintat tinerii protestatari ca politia ii va impusca, daca vor incerca sa ia cu asalt cladirea Guvernului. Ulterior, reprezentantii fortelor de ordine, de aceasta data bine dotati si echipati, au arestat cateva sute de tineri, pe care i-ar fi torturat in izolatoarele politiei. In urma protestelor din capitala Republicii Moldova, patru tineri au decedat in conditii neclare, despre care presa a scris ca ar avea o legatura directa cu loviturile aplicate de politisti.