Un violator de origine romana a scapat de deportare pentru ca familia sa era in Marea Britanie

Elvetia nu este prima tara care ia masuri impotriva strainilor cu cazier. Un caz recent care a avut loc in Marea Britanie aduce in atentie drepturile acestor persoane si discutiile avute in 2014 din Parlamentul Britanic.

Cutremur puternic in largul statului Papua Noua Guinee
Rebelii libieni au preluat controlul asupra orasului Ben Jawad

Cazul controversat al unui roman condamnat pentru viol a redeschis discutiile despre migrantii care comit infractiuni si deportarea acestora in tara de origine, informeaza B1 TV.

Autoritatile din Regatul Unit al Marii Britanii au permis sederea in tara a unui barbat de origine romana, condamnat la 6 ani de detentie pentru viol. Desi au incercat deportarea acestuia, autoritatile au fost obligate sa il lase in libertate. Si asta pentru ca in cazul in care ar fi interzis accesul romanului, autoritatile ar fi fost acuzate de incalcarea legii privind intregirea familiei.

"Vreau sa le trimt un mesaj clar acelor judecatori. Parlamentul doreste ca legea sa fie de partea oamenilor. Publicul doreste legea de partea oamenilor. Iar Guvernul si Parlamentul va pune legea de partea oamenilor odata si pentru totdeauna". Acesta a fost discursul ministrului pentru Afaceri Interne din Marea Britanie, Theresa May. Desi regulamentele au intrat in vigoare, multi judecatori pun mai presus de lege alte drepturi, precum cel de reintregire a familiei.

Astfel, romanul acuzat de viol, Mircea Gheorghiu a fost lasat sa se intoarca la familia sa, dupa ce autoritatile il retinusera. In tara noastra, Gheorghiu fusese condamnat la 6 ani de puscarie, in anul 1990, sub acuzatia de viol.

Inainte sa ajunga ilegal in Marea Britanie, romanul executase 2 ani si 8 luni de inchisoare.

A fost condamnat si pentru conducerea sub influenta alcoolului pe teritoriul britanic. Judecatorii din aceasta tara au renuntat insa la acuzatii si l-au lasat pe roman sa se intoarca la familia sa din UK, pentru ca infractiunea de viol a avut loc in urma cu 25 de ani, iar de atunci romanul nu a incalcat legea in nicio forma grava, nefiind o amenintare pentru societate.