Un milion de cetateni europeni pot cere UE sa elaboreze o anumita lege

Un milion de cetateni europeni pot cere UE sa elaboreze o anumita lege

 Initiativa va avea 12 luni pentru a aduna milionul de semnaturi necesare, fiind necesar ca semnaturile sa provina din cel putin un sfert din statele membre ale UE. Un numar minim de declaratii de sustinere trebuie sa fie obtinute in fiecare stat membru pentru ca acestea sa conteze pentru acest sfert.

Zeci de oameni raniti si disperati: Imagini ale dezastrului din aeroportul din Bruxelles, imediat dupa explozie
Student, UITAT de politisti 4 zile intr-o celula. Ce despagubiri a primit

Pentru Romania, numarul minim de declaratii pentru o astfel de initiativa este de 24 750. Comisia Europeana va trebui in viitor sa ia in considerare elaborarea unei legi noi europene, daca acest lucru este solicitat de catre cel putin un milion de cetateni UE, potrivit unui comunicat al PE. Parlamentul a aprobat regulile de baza pentru „initiativa cetateneasca”, prevazuta in Tratatul de la Lisabona. „Din acest moment, Uniunea Europeana adopta democratia participativa. Cetatenii au acum acelasi drept de initiativa politica pe care il avem aici, in Parlament si in Consiliu. De acum, decizia de a actiona este in mainile lor”, a declarat raportorul Alain Lamassoure (PPE, FR) in dezbaterea ce a precedat votul, in care textul a fost aprobat cu 628 de voturi pentru, 15 impotriva si 24 de abtineri.

Co-raportorul Zita Gurmai (S&D, HU) a adaugat ca „‘initiativa cetateneasca” este o oportunitate unica. „Pentru prima data, cetatenii se pot asocia si ne pot transmite daca ne facem treaba in mod corespunzator. Avem neaparata nevoie de acest lucru.” Odata ce legislatia este in vigoare, un „comitet al cetatenilor”, format persoane din cel putin sapte state membre diferite vor putea sa se inregistreze o initiativa la Comisia Europeana. Dupa ce Comisia a facut o verificare initiala a admisibilitatii, comitetul va putea incepe strangerea de semnaturi, fie pe hartie sau on-line.

Initiativa va avea 12 luni pentru a aduna milionul de semnaturi necesare, fiind necesar ca semnaturile sa provina din cel putin un sfert din statele membre ale UE. Un numar minim de declaratii de sustinere trebuie sa fie obtinute in fiecare stat membru pentru ca acestea sa conteze pentru acest sfert, numarul variind de la 3750 de semnaturi in Malta la 74.250 de semnaturi in Germania. Pentru Romania, numarul minim de declaratii pentru o astfel de initiativa este de 24 750. Statele membre vor verifica valabilitatea declaratiilor de sustinere. Ei vor putea sa aleaga ce informatii sunt necesare in fiecare tara pentru aceasta verificare, iar majoritatea vor necesita un numar al cartii de identitate. Toti semnatarii trebuie sa fie cetateni ai Uniunii Europene si varsta minima necesara pentru drept de vot la alegerile europene. In final, Comisia va decide, in termen de trei luni, daca o noua lege va putea fi propusa si va trebui sa justifice aceasta decizie in public. Scopul principal al membrilor Parlamentului European a fost de a face initiativa cetateneasca cat mai simpla si usor de utilizat, pentru a evita frustrarea cetatenilor. Cererile-cheie ale Parlamentului au fost acceptate, ca de exemplu aceea de a verifica admisibilitatea de la bun inceput, in loc de a o verifica dupa prima colectare a 300.000 de semnaturi.

In plus, numarul minim de state membre din care trebuie sa fie obtinute semnaturi a fost redus de la o treime la o patrime (7), iar o evaluare adecvata va fi garantata oricarei ini?iative sustinute de un milion de cetateni, aceasta incluzand si o audiere publica. In cele din urma, datorita sugestiilor deputatilor europeni, Comisia va ajuta organizatorii initiativelor prin furnizarea unui ghid, prin infiintarea unui punct de contact si prin furnizarea unui software de colectare online gratuit. Consiliul urmeaza sa adopte oficial noua legislatie in cateva saptamani. Dupa aceea, statele membre vor avea un an la dispozitie pentru adoptarea legislatiei nationale necesare. Cetatenii UE ar trebui sa fie in masura sa lanseze initiative cetatenesti de la inceputul anului 2012.