Un document israelian prezinta relatiile comerciale ale UE cu Iranul, inclusiv ale Romaniei

Statele membre ale UE care au avut cele mai multe contacte economice cu Teheranul sunt Germania, Italia

Mai multi romani au fost evacuati din Kirgizstan
Atacul dintr-un tren de pasageri din Germania. ISIS a difuzat imagini cu autorul, care ii indeamna pe nemti la violente

, Franta, Spania, Olanda si Belgia, potrivit documentului citat. Un document al Ministerului israelian de Externe prezinta relatiile comerciale stranse ale statelor membre ale Uniunii Europene cu Iranul, inclusiv ale Romaniei, in pofida solicitarilor Bruxelles-ului de inasprire a sanctiunilor economice impotriva Teheranului, relateaza site-ul ynetnews.com.

Europa, care isi intensifica eforturile pentru a bloca programul nuclear iranian, a incheiat, in ultimii trei ani, afaceri cu Republica Islamica in valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro. Statele membre ale UE care au avut cele mai multe contacte economice cu Teheranul sunt Germania, Italia, Franta, Spania, Olanda si Belgia, potrivit documentului citat.

Datele prezentate in document arata ca, in prima jumatate a lui 2009, importurile si exporturile intre UE si Iran au scazut cu 31%, statele membre care si-au restrans cel mai mult relatiile comerciale cu Teheranul fiind Grecia (67%), Portugalia (65%) si Finlanda (60 %).

In privinta importurilor din Iran, s-a remarcat o scadere in ansamblu de 48,5 procente in primele sase luni ale anului trecut. Cele mai importante reduceri s-au inregistrat in cazul Portugaliei (70%), Romaniei (58 %) si Frantei (57%). La nivelul exporturilor dinspre Uniunea Europeana catre Iran, in prima jumatate a lui 2009 schimbarile au fost mai putin semnificative: nicio tara a Uniunii, in contextul crizei economice, nu si-a putut permite o diminuare a nivelului exporturilor.

Astfel, in perioada ianuarie – iulie 2009, comertul intre statele membre ale Uniunii Europene si Iran s-a ridicat la circa 10 miliarde de euro, in scadere fata de aceeasi perioada din anul 2008, cand cifra a fost de 14,5 miliarde de euro.

Chiar daca pe de o parte lanseaza apeluri pentru inasprirea sanctiunilor economice impotriva Iranului, tari europene precum Germania si Franta continua, potrivit aceluiasi document al Ministerului israelian de Externe, sa aiba relatii comerciale importante cu Teheranul. Aceasta inseamna ca, desi Guvernele europene cauta sa obtina sanctiuni impotriva Iranului, este foarte probabil sa se confrunte cu opozitia a sute de mii de angajati ai companiilor care fac afaceri cu Teheranul si care ar putea avea de suferit.