Trupele israeliene au mai ucis patru palestinieni la granita cu Fasia Gaza

Trupele israeliene au impuscat mortal, vineri, patru palestinieni la granita cu Fasia Gaza, astfel ca bilantul deceselor a ajuns la 35 de cand au ince

S-a facut de ras: Ministrul Culturii, IRONIZAT pe Twitter pentru greseli de ortografie
Zeci de militari au fost executati de insurgenti in nordul Siriei

Trupele israeliene au impuscat mortal, vineri, patru palestinieni la granita cu Fasia Gaza, astfel ca bilantul deceselor a ajuns la 35 de cand au inceput protestele palestinienilor care doresc sa isi reocupe casele pierdute din Israel in timpul razboiului de independenta din 1948-1949.

Protestatarii au folosit catapulte si prastii pentru a arunca pietre spre fortele israeliene, au incercat sa taie gardul de la granita, ignorand avertismentele scrise transmise de armata Israelului de a nu se apropia de frontiera, scrie Reuters.

Intre cei ucisi se numara un adolescent in varsta de 15 ani, potrivit medicilor palestinieni, care au precizat ca numarul ranitilor este de 156.

Nickolai Mladenov, reprezentantul Orientului Mijlociu la ONU a scris pe Twitter: „Este scandalos sa tragi asupra copiilor! Cum ajuta uciderea unui copil in Gaza la pace? Nu ajuta! Starneste furie si genereaza mai multe crime. Copiii trebuie protejati de violenta, nu expusi la ea”.

Drept raspuns, un fost purtator de cuvant al armatei Israelului, Peter Lerner, a transmis un mesaj pe Twitter: „Va rog, mergeti in Gaza, alaturati-va Hamas si convingeti-i sa nu mai trimita oameni la gard (al frontierei, n.r.)”.

Campania de protest de sase saptamani a inceput pe 30 martie. Ea va culmina pe 15 mai, cand, potrivit liderului Hamas, Ismail Haniya, scenele din Gaza vor fi replicate in alte zone ale granitei cu Israelul.

„Pregatiti-va pentru o revarsare umana la toate granitele cu Palestina, pe teritoriul ocupat si in afara lui”, a spus el. „Transmit ocupantilor (israelieni, n.r.) ca timpul lor a trecut”.

Deschiderea focului de catre trupele israeliene asupra protestatarilor a starnit critici la nivel international, insa oficialii israelieni spun ca isi protejeaza granitele si ca iau aceasta masura cand protestatarii se apropie de gardul de la frontiera.

Potrivit armatei, la cel mai recent prostest au participat 3.000 de palestinieni. Israelul acuza Hamas de organizarea revoltelor, in timp ce gruparea islamista a negat acuzatiile.

Peste 2 milioane de palestinieni se afla in enclava. Israelul si-a retras trupele din Gaza in 2005, insa mentine controlul teritoriului si coastei. Egiptul restrictioneaza, de asemenea, deplasarea din si in Gaza.