Tratatul START va primi votul final de la Senatul american

Noul START ar reduce arsenalele SUA si Rusiei la 1.550 de focoase nucleare desfasurate, fiind vorba despre o reducere de 30%. De asemenea, ar permite inspectarea arsenalelor nucleare.

Criminalul din Oslo a prezentat scuze pentru victimele fara apartenenta politica
Iranul testeaza cu rachete cu diferite raze de actiune

Noul tratat START Rusia-SUA pentru reducerea armelor nucleare a trecut un test in Senatul american si acum pare a fi foarte aproape de ratificare, relateaza BBC News online. Senatorii au votat marti, deschizand drumul pentru votul final, miercuri. Ratificarea ar fi o victorie majora pentru Barack Obama si democrati.

Unii senatori republicani se opun tratatului, din diverse motive, cu toate ca Obama l-a calificat drept "crucial".

"Suntem pe cale sa scriem un nou capitol in cei 40 de ani de lupta cu amenintarea armelor nucleare", a declarat democratul John Kerry, presedintele comisiei pentru relatii externe din Senat. Noul START ar reduce arsenalele SUA si Rusiei la 1.550 de focoase nucleare desfasurate, fiind vorba despre o reducere de 30%. De asemenea, ar permite inspectarea arsenalelor nucleare. Unii republicani au spus ca votul ar trebui sa aiba locul anul viitor, cand vor fi mai multi republicani in Senat, dar acum se pare ca textul va fi aprobat in cateva zile, daca nu cateva ore. Daca votul final american va fi favorabil, Duma de stat rusa ar putea ratifica noul tratat START pana la sfarsitul anului.