Traficul prin Canalul Panama a fost suspendat pentru prima oara in ultimii 20 de ani,din cauza ploii

Traficul prin Canalul Panama a fost suspendat pentru prima oara in ultimii 20 de ani,din cauza ploii

O mare parte din America Centrala, precum si Columbia si Venezuela, din America de Sud, s-au confruntat cu cele mai ploioase luni din ultimele decenii. Traficul prin Canalul Panama, care leaga oceanele Pacific si Atlantic, a fost suspendat temporar, pentru prima data in ultimii 20 de ani, din cauza ploilor abundente, relateaza BBC.

Fost detinut de la Guantanamo, printre liderii rebelilor libieni
Motiunea de cenzura contra Guvernului moldovean a picat. Sedinta a durat un minut

Autoritatea insarcinata cu administrarea canalului a anuntat ca ploile au determinat o crestere pana la niveluri istorice a lacurilor care formeaza o parte din canal, ceea ce ar putea pune in pericol transporturile. Aceasta este prima data cand canalul a fost inchis dupa invazia americana in Panama, din 1989. Oficialii si-au exprimat speranta ca traficul s-ar putea intoarce la normal in decurs de cateva ore. Ultimul vas care a trecut a plecat miercuri, in jurul pranzului, iar unele nave au ramas plutind in canal. Unele sectiuni ale canalului au mai fost inchise in ultimii ani, din cauza accidentelor, dar nu au fost desfasurate operatiuni pe intreaga sa lungime.

O mare parte din America Centrala, precum si Columbia si Venezuela, din America de Sud, s-au confruntat cu cele mai ploioase luni din ultimele decenii. Circa 14.000 de vase trec anual prin Canalul Panama, o artera vitala ce asigura 5% din comertul mondial. Construit de Statele Unite, in perioada 1904-1914, dupa o tentativa esuata a francezilor, canalul a trecut sub controlul Panama in 1999. In prezent acesta este in curs de extindere, pentru a permite trecerea de vase care in prezent sunt prea mari sa il foloseasca. Proiectul este evaluat la mai multe miliarde de dolari.

Spre deosebire de Canalul Suez, Canalul Panama nu este la nivelul marii. Vasele sunt urcate si coborate la fiecare capat, iar canalul cu apa dulce este alimentat de raurile din zona.