Spania si-a redeschis spatiul aerian

Controlorii de zbor au reactionat la declansarea de catre guvernul spaniol a starii de alerta si s-au intors la locurile de munca, ceea ce a permis reluarea curselor.

Scrisoare pentru sustinerea aderarii Romaniei la Schengen, semnata la Reuniunea Forumului Salzburg
Comisia Europeana a adresat o somatie oficiala Ungariei

Cel putin 600.000 de persoane au fost afectate, sustine cotidianul El Pais. Haosul de pe aeroporturile din Spania a luat sfarsit. Dupa ce Guvernul de la Madrid a declarat sambata starea de alerta – pentru prima data in cei 30 de ani de democratie – in fata grevei subite a controlorilor de zbor, acestia s-au intors la munca, sambata seara. Potrivit autoritatii aviatice spaniole, citate de El Pais, operatiunile au reinceput la Madrid, Barcelona, Malaga, Melilla, Gran Canarias, Pamplona si Granada. In jurul orei 18.00, 17 avioane din cele 4.300 programate sambata au decolat, potrivit unui oficial spaniol fiind nevoie intre 24 si 48 de ore pentru ca traficul sa reintre in normal.

 

Amenintati cu inchisoarea

 

Controlorii se afla intr-o disputa cu autoritatea aeroportuara spaniola Aena asupra orelor si conditiile de munca. Vicepremierul spaniol Perez Rubalcaba a amenintat inca de vineri seara ca daca protestul controlorilor va continua si sambata, guvernul ar putea declansa starea de urgenta, fortandu-i astfel pe oameni sa se intoarca la munca sau riscand sa fie pusi sub acuzare. “Daca un controlor nu apare la munca va fi retinut imediat si pus sub acuzare ceea ce ar putea insemna ani buni de inchisoare”, a declarat Rubalcaba.

 

1.500 de romani afectati de greva din Spania

 

Circa 1.500 de pasageri sunt afectati de anularea curselor spre si dinspre Spania de pe aeroporturile Otopeni si Baneasa ca urmare a grevei controlorilor spanioli de trafic aerian. „Suntem in asteptare sa vedem cum se va rezolva aceasta criza a traficului aerian. Pasagerii sunt in directa asistenta a reprezentantiilor companiilor aeriene. Ei vor fi reprogramati de companiile aeriene sau pot alege sa-si recupereze banii”, a declarat la Realitatea TV, Valentin Iordache, purtatorul de cuvant al Aeroportului Henri Coanda. Patru curse catre Spania au fost anulate sambata de pe Aeroportul Henri Coanda (Otopeni) si trei de pe Aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa) din cauza grevei controlorilor spanioli de trafic aerian, au declarat, pentru NewsIn reprezentantii celor doua aeroporturi. Este vorba despre o cursa Easy Jet spre Madrid, doua curse TAROM spre Madrid si, respectiv, Barcelona si o cursa Iberia spre Madrid, care trebuiau sa plece sambata de pe Aeroportul Otopeni. De asemenea, au fost anulate, de pe Aeroportul Baneasa, doua curse Blue Air si o cursa Wizz Air, cele doua companii anuntand, initial, in jurul orei 8.00, intarzieri ale curselor, pentru ca, dupa circa doua ore, sa precizeze ca acestea au fost anulate.