Silvio Berlusconi ‘arunca-n aer’ Italia: Atac fara precedent la adresa M5S si a cetatenilor – ‘urmaresc cu DEZGUST’

Blocajul politic post-electoral din Italia a ramas fara solutie vineri, cand fostul premier Silvio Berlusconi a lansat un atac virulent impotriva posi

Soldatii Cerului revin in Romania pentru a se antrena alaturi de aliatii NATO
Resurse media folositoare pentru summit-ul NATO din Varsovia

Blocajul politic post-electoral din Italia a ramas fara solutie vineri, cand fostul premier Silvio Berlusconi a lansat un atac virulent impotriva posibililor parteneri de coalitie, confirmand esecul unei tentative de alianta guvernamentala intre coalitia de dreapta/extrema dreapta si Miscarea 5 Stele (M5S, antisistem), si dand vina pe votantii de rand pentru impasul politic, relateaza dpa si AFP. Declaratiile lui Berlusconi au venit in timp ce presedinta Senatului, Elisabetta Alberti Casellati, i-a prezentat sefului statului, Sergio Mattarella, rezultatul consultarilor in vederea unei aliante, conform Agerpres.

Casellati, membra a partidului lui Berlusconi, Forza Italia, a declarat de la Palatul Quirinale, sediul presedintiei, ca eforturile sale esuate au produs totusi materiale pentru ‘reflectie politica’. ‘Sunt convinsa ca presedintele va gasi cea mai buna cale pentru a avansa’, a afirmat ea. Berlusconi ramane cel care sta in calea oricarui acord intre aliatul sau Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreapta) si al coalitiei de dreapta plasate pe primul loc, cu 37% din voturi, si Luigi Di Maio, seful Miscarii 5 Stele, partidul care a obtinut cele mai multe voturi in scrutinul de la 4 martie (peste 32%).

Di Maio, care se declara dispus sa discute numai cu Salvini, a fost de acord totusi joi sa accepte un sprijin din partea deputatilor Forza Italia, pentru contractul unui guvern ‘dupa model german’ pe care vrea sa-l negocieze cu Liga. ‘Trebuie sa spun ca italienii au votat rau. Si acum merge din rau in mai rau’, a reactionat vineri Berlusconi, afirmand ca urmareste ‘cu dezgust ce se intampla’. M5S este ‘o miscare ce predica ura sociala, o miscare de someri, care vrea puterea pentru a lua de la cei care au (…) Nu este un partid democratic’, ci ‘un pericol pentru Italia’, a mai spus magnatul de 81 de ani, aflat in campanie pentru alegerile regionale din sudul Italiei.

In opinia lui, coalitia de dreapta ar trebui sa caute o alianta cu partidele mici intrate in parlament ‘si cu membri ai Partidului Democrat (PD) care, din punctul de vedere al responsabilitatii si democratiei, are ani-lumina inaintea M5S’. Dl Berlusconi ‘viseaza daca se gandeste ca PD ar putea sustine dreapta si mai ales pe aliatii acesteia de extrema dreapta’, au replicat alesi ai formatiunii de centru stanga, aflata inca la guvernare. Insusi Salvini a respins mereu orice alianta cu PD, insistand de fiecare data ca obiectivul sau ramane sa anuleze politica dusa de acest partid in ultimii ani. Incepand de joi seara, liderul Ligii s-a declarat dispus sa mearga pe cont propriu: ‘Decat sa readucem PD la guvernare, prefer sa ma propun pe mine. Sunt disponibil, direct si personal’, a afirmat el, fara a preciza pe ce s-ar putea baza pentru o majoritate.

Potrivit presei italiene, presedintele Mattarella va lua o pauza de reflectie in acest weekend. Printre optiunile sale viitoare se afla incercarea de formare a unui guvern de unitate nationala cu un mandat limitat de reforme, posibil pana la noi alegeri anticipate in 2019, simultan cu cele pentru Parlamentul European.