S-a aflat! Cine a pus pe jar locuitorii din Hawaii, declansand alerta antiracheta

O alerta de lansare a rachetelor a produs panica printre locuitorii din Hawaii, sambata dimineata, inainte de a fi anuntati ca a fost de fapt o alarma

Stare de urgenta in SUA. Uraganul Irene ii intrerupe vacanta lui Obama
Proteste de amploare la Koln impotriva presedintelui turc Erdogan. Unii dintre manifestanti s-au incaierat cu fortele de ordine

O alerta de lansare a rachetelor a produs panica printre locuitorii din Hawaii, sambata dimineata, inainte de a fi anuntati ca a fost de fapt o alarma falsa. Utilizatorii de telefoane mobile au primit un mesaj care transmitea: „O amenintare cu rachete balistice catre Hawaii. Cautati un adapost imediat. Acesta nu este un exercitiu”.

Un angajat al apararii civile urmeaza sa fie anchetat dupa o greseala socanta in dimineata zilei de sambata, cand o avertizare gresita de alerta a unei rachete balistice a trimis mii de oameni catre adaposturi, informeaza Mediafax. Alerta a durat 38 de minute pana cand o alta informare a fost transmisa pe telefoane, timp in care, potrivit martorilor si imaginilor, lumea a fugit ingrozita sa se adaposteasca.

Guvernatorul statului, David Ige, si-a cerut scuze si a spus ca alerta a fost provocata de un angajat care apasat butonul gresit. Potrivit unor surse citate de presa, acesta s-ar fi declansat alarma in timpul unui exercitiu intern si nu a fost constient de greseala decat atunci cand telefoanele mobile din centrul de comanda au inceput sa afiseze alerta. Guvernul SUA a anuntat ca va face o ancheta completa, iar intre timp anajatul a fost „recalificat”.

In Hawaii exista un sistem de alerta din cauza apropierii potentiale de rachetele nord-coreene. In decembrie, statul si-a testat sirena de avertizare nucleara pentru prima data de la sfarsitul Razboiului Rece.