Rusia si Ucraina trec la livrari directe, fara intermediari

Rusia si Ucraina trec la livrari directe, fara intermediari

Rusia si Ucraina trec de la 1 ianuarie 2009 la livrari directe, fara intermediari in domeniul gazelor, a afirmat premierul rus Vladimir Putin la ceremonia semnarii contractelor intre Gazprom si Naftogaz privind reluarea livrarilor de gaze catre Ucraina si a tranzitului spre Europa, mentionand ca de la aceasta data pretul la gaze pentru Ucraina se va calcula luandu-se ca pret de referinta pretul european la gaze, transmite ITAR-TASS.
Seful executivului de la Moscova a subliniat ca in cadrul discutiilor cu omologul sau de la Kiev tema aprovizionarii cu gaze rusesti a Ucrainei a abordata separat de cea a tranzitului de gaze spre Europa.
Evocand eliminarea intermediarilor din schema livrarilor de

UE, in cautarea banilor Chinei
Anders Breivik va comparea public pentru prima oara pe 19 septembrie

gaze, premierul rus a subliniat ca ‘intreaga veriga a livrarilor trebuie sa devina de acum inainte absolut transparenta si previzibila’. ‘De fapt, noi aspiram de la bun inceput la asemenea relatii cu partenerii ucraineni, care sa aiba la baza principii clare de lucru, care exclud riscuri de tot felul si diversi factori subiectivi’, a adaugat Putin, mentionand ca Rusia impreuna cu partenerii ucraineni este dispusa sa examineze posibilitatea dezvoltarii sistemului de gazoducte al Ucrainei.
Cu toate ca problema gazelor cu Ucraina a fost intr-un fel rezolvata, a spus premierul rus, ramane in continuare de actualitate problema ‘diversificarii la maximum a rutelor de transport al hidrocarburilor spre Europa’. ‘Este necesar nu doar sa utilizam capacitatile existente, ci si sa diversificam rutele, pentru a exclude riscurile, sa diversificam sursele, sa construim noi conducte. Aici este vorba si de North Stream, pe sub Marea Baltica, si de South Stream, pe sub Marea Neagra, in directia balcanica’, a explicat primul ministru rus, adaugand ca odata cu semnarea noilor contracte ruso-ucrainene nu mai este nevoie de observatori internationali la statiile de pompare din Rusia si Ucraina.