Roman din Istanbul, despre pulsul orasului dupa atentatul de la Aeroportul Atatűrk: „Prietenia cu Rusia este de vina“

Metropola turca in care traiesc peste 14 milioane oameni a fost impanzita de fortele de ordine dupa atentatul de marti seara, de la Aeroportul Atatűrk. Internetul merge greu, elicopterele au survolat orasul, iar strainii sunt legitimati pe strada.

Americanii vor plati taxa pentru a descarca fisiere de pe internet
Astazi, in SUA celebram Ziua Liberatii in lume, dedicata caderii Zidului Berlinului si a comunismului in Europa Centrala si de Est

Locuitorii din Istanbul incearca sa-si revina dupa atentatul de marti seara de la Aeroportul Atatűrk, soldat cu 43 morti si 239 raniti. Romanii care traiesc in metropola turca au depasit socul initial si incearca sa ramana in siguranta, unii dintre ei programandu-si deja veniri acasa, pana se linistesc apele.

Cristian Tanase (27 ani) este un tanar constantean care merge lunar la Istanbul, cu serviciul. El a trait deja experienta mai multor atentate produse, in ultimul timp, in Piata Taksim, la Sultan Ahmet si la sediul unei sectii de politie din cartierul unde locuieste, Aksaray. Si a mai fost o bomba, cu o masina-capcana, dar de aceea a ratat-o, pentru ca se afla in tara.

Romanul locuieste la 12 kilometri de Aeroportul Atatűrk, iar in momentul deflagratiei se afla intr-o cafenea, aproape de casa. Explozia nu s-a resimtit pana acolo, dar cand televiziunile si-au intrerupt programul pentru a relata despre catastrofa, oamenii s-au adunat toti in fata televizorului, sa afle ce s-a intamplat. Au plecat acasa tarziu in noapte, nestiind unde e mai bine sa stai: impreuna cu ceilalti in locuri publice retrase sau acasa in cartierele lor aglomerate.

„A fost un moment de panica, pentru ca nu stiam ce se intampla. Vorbeam intre noi si ne ziceam ca speram sa nu fie bombe si prin oras. Unii ziceau sa mai ramanem sa vedem daca mai apare ceva. Nu am plecat imediat spre casa, am mai stat vreo ora in fata televizorului. Voiam sa vedem daca mai explodeaza ceva pe undeva, sa nu fie in drumul nostru spre casa“, relateaza Cristian.

Teama turcilor: „Daca se prabuseste turismul…“

Tanarul a mers apoi pe jos pana acasa, pret de 10 minute. Atunci a vazut mobilizarea fortelor de ordine. Dupa explozie, strazile din Istanbul – orasul cu peste 14 milioane locuitori – s-au golit, dar a aparut politia, care a inceput sa legitimeze trecatorii. Mai ales pe arabi.

„In prima seara a fost panica mare aici. Primul efect: multi si-au anulat zborurile in Istanbul. Acum, oamenii sunt inca speriati de ce s-a intamplat. Ei sunt de parere ca atentatul este urmarea faptului ca Turcia s-a imprietenit cu Rusia. Iar Turcia este o tara care se bazeaza pe turism. Daca se prabuseste turismul… Dupa explozie, imediat s-au mobilizat fortele de ordine. Elicoptere ale politiei survolau prin Istanbul, iar politia oprea oamenii pe strada si ii legitimau. Nu ii opreau pe toti, ci mai mult pe cei care le pareau suspecti: arabi in mod special. Te legitima si voia sa stie ce faci tu in Istanbul. A fost prezenta pe strazi si Politia civila. In momentul de fata, lucrurile s-au mai calmat, dar din nou, ca dupa fiecare incident, sunt sporite masurile de siguranta“, relateaza Cristian.

Efectele starii de urgenta sunt vizibile si palpabile. Reteaua de internet a mers foarte prost in Istanbul, site-uri populare precum canalul YouTube neputand fiind urmarit, pentru ca nu se incarca. Criza a afectat si Ministerul Afacerilor Externe, care a uitat sa trimita mesajele telefonice de alerta pe care le transmite, regulat, cetatenilor romani aflati in evidente ca lucrand in strainatate. „Ma mir ca nu am primit SMS-ul de alerta de la MAE. De obicei, dupa astfel de cazuri, primeam sms-uri cu adresa ambasadei si cu nr de telefon. Ultima data l-am primit la 21 iunie, cand am intrat in Turcia“, arata romanul.

Desi este obisnuit cu starea de tensiune, Cristian isi face griji de ce va urma. Se intoarce duminica in tara si spera sa ajunga acasa teafar.

„Eu vin cu masina acasa. Ma bucur ca nu vin cu avionul. Cand va trebui, ma voi intoarce la Istanbul. Aksaray, unde locuiesc, nu este o zona foarte linistita. Cand era cu imigrantii, aici se strangeau si plecau mai departe. Acum, cu atentatele… pot spune ca sunt obisnuit. Adica, am vazut si cum s-au impuscat doi insi pe strada“, spune Cristian Tanase (foto dreapta).

Foarte nemultumite de ce s-a intamplat au fost prostituatele. Bomba a atras politia pe strada si ele au fost nevoite sa-si incheie jobul mai devreme. „Inclusiv romancele noastre, care sunt la concurenta cu cele din Africa“, rade tanarul.

Magazinele sunt deschise in continuare, iar Istanbulul, metropola vie care functioneaza pe aceeasi ora cu Romania, nu vrea sa se predea terorii. O singura usurare au romanii de acolo: ca printre victimele din aeroport nu se afla niciun conational.