Reluarea in cvasitotalitate a livrarilor de gaze rusesti in Europa

Reluarea in cvasitotalitate a livrarilor de gaze rusesti in Europa

Gazele rusesti care tranziteaza prin Ucraina alimentau din nou marti o mare parte a tarilor afectate de sistarea livrarilor de gaze in urma cu doua saptamani, punand capat astfel indelungatei crize a gazelor survenite in Europa. A doua zi dupa semnarea acordului intre Moscova si Kiev asupra pretului gazelor naturale si a costului livrarilor spre Europa, societatea ruseasca Gazprom si-a redeschis marti robinetele. Potrivit termenilor acestui acord, Rusia va vinde gaze Ucrainei cu un pret bazat pe 'formula europeana', dar cu o reducere de 20 %. Pretul pe care Kievul il solicita Gazprom pentru tranzit spre Europa va ramane acelasi ca in 2008, de 1,7 dolar pentru 1.000 m.c. pentru fiecare 100 km.

Accident TERIBIL in Elvetia: 22 de copii au murit dupa ce un autocar s-a lovit de un parapet
Bancile elene cu probleme din tari precum Romania, Bulgaria sau Serbia, in vizorul OTP Bank

Dupa ce Slovacia si Ungaria anuntasera in timpul diminetii reluarea livrarilor, ulterior Bosnia a facut cunoscut si ea ca primeste din nou gaze rusesti via Ucraina. In Croatia, Ministerul Economiei a ridicat marti starea de urgenta energetica instaurata dupa stoparea livrarilor in 6 ianuarie. ‘100 % din cantitatile de gaze cumparate din Rusia sunt livrate de la 17h00 /16h00 GMT/ in sistemul de distribuire croat’, a precizat distributorul PLINARCO. Republica Ceha a anuntat reluarea livrarilor dupa 18h00, ora locala /17h00 GMT/, potrivit principalului operator al tarii RWE Transgas.
Spre sfarsitul zilei, Austria si Slovenia au anuntat reluarea furnizarii gazelor rusesti. Compania energetica austriaca OMV a precizat ca aprovizionarea a fost restabilita 100% la nivel normal in centrul sau de distributie din Baumgarten in estul tarii. Acest centru, unul dintre primele trei cele mai importante din Europa Orientala, deserveste de asemenea Germania, Italia, Franta, Slovenia, Croatia si Ungaria.
Compania romaneasca Transgaz a primit confirmarea prin telefon de la Gazprom ca livrarile au fost reluate si ca Romania va fi aprovizionata cu gaze naturale incepand din noaptea de marti spre miercuri.
Polonia astepta si ea marti gazele rusesti in terminalul sau de la Drosdowicz, potrivit operatorului Gaz-system. Serbia astepta si ea reluarea livrarilor de gaze marti seara.