Raspunsul NATO la criza din Ucraina: NOI baze militare in Europa de Est

Raspunsul NATO la criza din Ucraina: NOI baze militare in Europa de Est

NATO isi va desfasurat fortele la noi baze din estul Europei, pentru prima oara, ca raspuns la criza ucraineana, intr-o incercare de a-l impiedica pe Vladimir Putin sa provoace probleme in fostele state sovietice de la Marea Baltica, a anuntat secretarul general al Aliantei, potrivit publicatiei britanice The Guardian.

S-a dat ALARMA la Paris! Peste 60 de turisti, printre care si multi romani, sunt EVACUAȚI: Sunt cel putin 9 victime
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat un plan de pace care relanseaza ideea unei tranzitii politice in Siria

Anders Fogh Rasmussen a declarat ca summitul NATO de la Cardiff, din 4-5 septembrie, va depasi diviziunile din interiorul Aliantei si va agrea asupra relocarii unor forte la granitele Rusiei, o masura care, cu siguranta, va atrage o reactie puternica din partea Moscovei.

El a subliniat ca NATO intentioneaza sa ajute la securitatea Ucrainei, prin sprijinul acordat modernizarii fortelor sale armate si sa ajute tara sa contracareze amenintarea venita dinspre Moscova.

Rasmussen a spus: „Vom adopta ceea ce numim un Plan de Actiune, pentru a fi gata sa actionam rapid, in acest cu totul nou mediu de securitate din Europa. Vom avea ceea ce deja numim Forta de Raspuns a NATO, al carei scop este sa fie pregatita pentru a participa rapid la misiuni, daca este nevoie. Acum intentia noastra este de a desfasura ceea ce eu as numi o forta de atac perfect pregatita pentru actiune in orice moment”.

Oficialul NATO a adaugat ca pentru a putea fi pregatita o astfel de forta, capabila de actiuni rapide, este nevoie de anumite facilitatii si locatii in statele gazda.

Asa ca este vorba, in prima faza, de amplasarea unor echipamente, logistica, sa fie pregatite baze militare, infrastructura, sediul central, etc. „Ideea este ca veti observa in viitor o prezenta mai vizibila a NATO in est”, a explicat Rasmussen.

Polonia si trei state Baltice au fost alarmate de amenintarea pe care o percep din partea Rusiei si au cerut o prezenta mai puternica a NATO in regiune. Ele au criticat ceea ce considera a fi un raspuns doar simbolic al Aliantei la acets risc, pana acum.

Dar problema bazelor militare permanente ale NATO in Europa este una ce provoaca disensiuni.

Franta, Italia si Spania se opun, in timp ce americanii si britanicii sunt pro, pentru a indeplini cererile europene. Germania, potrivit unui oficial al NATO, sta deocamdata deoparte, din cauza ca ar putea provoca Rusia.