Protest anticomunism de amploare la Chisinau

Protest anticomunism de amploare la Chisinau

 Potrivit organizatorilor, vor exista proteste in fiecare duminica pana nu se va forma Alianta pentru Integrare Europeana.Comisia electorala de la Chisinau a decis sa renumere voturile pe 15 decembrie.

Talibanii pakistanezi au revendicat atentatul vizand sediul ONU din Islamabad
Salvatorul din mijlocul terorii: Un puscas marin a salvat peste 70 de vieti la masacrul din Orlando

Partidele parlamentare negociaza formarea unei aliante pentru alegerea presedintelui. „Jos Comunistii!” si „Vrem Alianta pentru Integrare Europeana” – acestea au fost principalele lozinci scandate duminica in Scuarul Operei Nationale din centrul Capitalei de catre fondatorii  Pro-Europa. Acestia declara in apelul lor ca o eventula alianta PD cu PCRM nu va respecta rezultatul votului cetatenilor,si nu va fi in interesul national al Republicii Moldova.  „Moldova are nevoie de continuarea activitatii AIE pentru a continua politica de democratizare, europenizare si modernizare a tarii, pentru a semna un acord de asociere cu UE in viitorii 2 ani, pentru a obtine un acord de liberalizare a regimului de vize, ce a duce la libera circulatie a cetatenilor RM in spatiul UE si pentru a onora creditul de incredere imens din partea UE si altor parteneri de dezvoltare a tarii”, se mentioneaza in apelul public lansat de forul civic, citat de Unimedia.md.

„Nu mai vrem acest regim comunist odios la putere, nu mai vrem spaghete pe urechi, dar in realitate altceva”, a declarat scriitorul Valeriu Matei in cadrul interventiei sale.  „Noi vrem in Europa. Noi nu mai vrem cu Voronin, noi nu mai vrem dictatura lui Voronin. As vrea sa auda asta si dl Diacov si dl Lupu – sa-si aduca aminte ca ei trebuie sa ramana in aceasta Alianta pentru ca asa a votat poporul. Vrem o directie europeana si nu prorusa. Noi nu mai vrem in lagarul comunist. Noi vrem sa gandim liber”, a conchis acesta in discursul sau. Potrivit organizatorilor, acestia sunt gata sa vina sa protesteze in fiecare duminica pana nu se va forma Alianta pentru Integrare Europeana. Conform datelor politiei, la eveniment au participat cca o mie de persoane. Organizatorii sustin insa ca numarul acestora se ridica la aproximativ 4 mii.