Phenianul ameninta Seulul cu bombardarea unei insule de la frontiera

Phenianul ameninta Seulul cu bombardarea unei insule de la frontiera

Coreea de Nord a amenintat astazi ca va repeta un atac cu obuze asupra unei insule sud-coreene apropiate de frontiera, care s-a soldat cu patru morti, in 2010, in timp ce Seulul se pregateste sa marcheze doi ani de la bombardament, potrivit Mediafax.

VIOLENTE IN EGIPT: Cel putin 49 de morti si 247 de raniti
Stratfor: Rusia, pe urmele URSS, Romania Mare se va reintregi

Coreea de Sud va organiza vineri o serie de ceremonii pe Yeonpyeong, o insula situata in Marea Galbena langa linia de demarcatie maritima dintre cele doua tari, si preconizeaza o serie de exercitii militare in zona.

"Comemorari (…) pe Yeonpyeong vor conduce la un al doilea dezastru (…) pe insula", a declarat un purtator de cuvant al armatei nord-coreene citat de agentia oficiala KCNA.

La 23 noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula, cauzand moartea a doi civili si doi militari sud-coreeni, un eveniment care a determinat o escaladare brusca a tensiunilor din Peninsula Coreea si a provocat teama declansarii unui conflict.

Nordul si-a justificat actele anuntand ca obuze lansate de catre Sud, in timpul unor exercitii militare, au cazut pe cealalta parte a liniei maritime de demarcatie trasate dupa Razboiul din Coreea (1950-1953), care serveste ca frontiera.

Linia – numita linia limitei de Nord – a fost stabilita de ONU si nu este recunoscuta de catre Phenian. Manevrele de vineri nu vor utiliza gloante reale, a tinut sa sublinieze Seulul. Incepand din noiembrie 2010, Coreea de Sud si-a consolidat apararea pe insulele din apropierea frontierei in aceasta zona.

Insula Yeonpyeong, pe care locuiesc 1.200 de civili, este situata la 1,5 kilometri de linia de demarcatie maritima. In prezent, pe insula sunt mai multi militari decat civili.

Seulul se teme ca Phenianul are intentia sa provoace o confruntare inaintea alegerilor prezidentiale sud-coreene, prevazute la 19 decembrie.