Phenianul afirma ca racheta lansata poate purta „o focoasa nucleara mare”

Phenianul afirma ca racheta lansata poate purta „o focoasa nucleara mare”

Racheta balistica intercontinentala pe care Coreea de Nord a testat-o recent este capabila sa poarte „o focoasa nucleara mare”, a afirmat miercuri agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA, citata de AFP.

Obama propune un buget al SUA de 3.770 miliarde dolari pentru 2014
Creierul atentatelor de la metroul din Moscova, lichidat de rusi

Dispozitivul, lansat in momentul in care Statele Unite se pregateau sa isi sarbatoreasca ziua nationala, ar putea ajunge in Alaska, potrivit expertilor americani.

Detinerea unei rachete balistice intercontinentale reprezinta un punct de cotitura pentru regimul comunist care a realizat deja cinci teste nucleare si dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Ramane de stiut daca Phenianul este capabil sa miniaturizeze o focoasa nucleara pentru montarea ei pe o racheta si sa stapaneasca tehnologia pentru reintrarea acesteia in atmosfera.

Agentia KCNA a dat asigurari ca lansarea de marti a raspuns „tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenta la caldura si stabilitatea structurala a focoasei”, necesara pentru a reintra in atmosfera fara sa fie avariata. Focoasa era realizata din fibre de carbon, potrivit agentiei.

„In conditii dificile, implicand o caldura de mii de grade, presiune si trepidatii, temperatura din interiorul focoasei a fost stabila, intre 25 si 45 de grade Celsius”, a precizat KCNA. Dispozitivul a avut o traiectorie „perfecta” si „si-a atins tinta cu precizie”, a adaugat sursa.

Statele Unite „incearca sa testeze hotararea noastra si ignora avertismentele noastre”, a declarat numarul unu nord-coreean, Kim Jong-Un, citat de agentie in stilul indirect.

In prezent, confruntarea dintre Phenian si Statele Unite a intrat in „faza finala”, a avertizat el.

Kim Jong-Un a tinut sa sublinieze ca Phenianul nu va supune negocierii posesia de arme nucleare si de rachete balistice, in nicio circumstanta, cu exceptia cazului in care „politica ostila si amenintarile nucleare ale Statelor Unite inceteaza complet”.