Patru state UE ridica restrictiiile impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria

Patru state UE ridica restrictiiile impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria

Grecia, Spania, Ungaria si Portugalia au ridicat restrictiile privind accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, a anuntat joi Comisia Europeana, informeaza Focus News.
Acesta patru tari se alatura altor zece state membre UE care si-au deschis deja pietele muncii pentru lucratorii din cele doua tari care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007. Totusi, alte 11 state restrictioneaza inca accesul pe piata muncii al romanilor si bulgarilor.
'Salut faptul ca alte cateva state membre au decis sa ridice restrictiile pe piata lor a muncii pentru lucratorii bulgari si romani.

Statele Unite: Doua avioane de pasageri au intrat in coliziune, la sol
Bank Leumi Romania a trecut pe profit in 2012

Continuu sa incurajez statele membre care inca mai mentin restrictii sa le ridice cat mai curand cu putinta’, a declarat comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimir Spidla.
El a mai apreciat ca ‘declinul economic nu este un motiv pentru mentinerea restrictiilor. Mobilitatea neingradita pe piata muncii se regleaza de la sine si ofera flexibilitatea atat de necesara in ambele directii: muncitorii se duc acolo unde este cerere de forta de lucru, nu ca sa fie someri in alta tara’.
Tratatul de aderare la UE al Romaniei si Bulgariei prevedea posibilitatea ca statele membre UE sa impuna restrictii privind accesul cetatenilor acestor doua tari pe piata lor a muncii pe o perioada de maxim sapte ani, impartita in trei etape de cate doi, trei, respectiv doi ani. Cum la sfarsitul lui 2008 s-a incheiat prima etapa, statele care au impus restrictii au trebuit sa efectueze o evaluare si sa decida ridicarea sau mentinerea restrictiilor.