Pakistanul a testat cu succes o racheta nucleara

Pakistanul a testat cu succes o racheta nucleara

Pakistanul a efectuat de la inceputul anului opt teste ale unor rachete cu capacitate nucleara si cu raza scurta sau medie de actiune.

Accident aviatic in Ucraina: 5 morti si 13 raniti
Kabul: Cel putin 12 morti, printre care noua straini, intr-un atentat sinucigas. O grupare insurgenta sustine ca este raspunsul la difuzarea filmului antiislam

Armata pakistaneza a anuntat astazi ca a testat cu succes o racheta cu raza medie de actiune si capacitate nucleara, al optulea exercitiu de acest tip de la inceputul anului, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Racheta de tip Hatf-V, cu raza de actiune de 1.300 de kilometri, este propulsata cu ajutorul unui carburant lichid si poate purta o ogiva conventionala, a precizat armata intr-un comunicat.

"Acest test consolideaza si sporeste capacitatea de disuasiune a Pakistanului si securitatea sa nationala", se arata in comunicat. Nu este vorba despre primul test al unei rachete de tip Hatf-V efectuat de Pakistan, singura putere nucleara din lumea musulmana.

Pakistanul a efectuat de la inceputul anului opt teste ale unor rachete cu capacitate nucleara si cu raza scurta sau medie de actiune, in timp ce India, vecinul si rivalul sau, a efectuat un prim tir de testare a unei rachete cu raza lunga de actiune si capacitate nucleara, de tip Agni-V.

India si Pakistanul au purtat trei razboaie de la data proclamarii independentei lor, concomitent, in 1974, in urma unui proces accelerat si sangeros de destramare a Imperiului britanic al Indiilor. Cele doua tari rivale au obtinut in mod oficial arma nucleara la sfarsitul anilor '90, de cand se livreaza unui adevarat razboi al comunicatelor, la fiecare test de racheta.