ONU a decis: nimeni nu poate fi ucis din cauza orientarii sexuale

ONU retrasese clauza potrivit careia homosexualii nu pot fi ucisi din cauza orientarii sexuale la presiunea unor state arabe si africane, insa, la cererea SUA, aceasta a fost revotata.

Doi militari americani au fost ucisi intr-un raid in Afganistan
Atac terorist asupra sediului NATO si al Ambasadei SUA din Kabul

Statele din ONU au aprobat reintroducerea unei referinte controversate privitoare la orientarea sexuala, intr-o rezolutie impotriva uciderii unor persoane din cauza orientarii lor sexuale, relateaza BBC News online.

Clauza fusese scoasa in urma presiunilor exercitate de unele state arabe si africane, dar SUA au insistat sa fie reintrodusa. Adnarea generala a acordat 93 de voturi pentru propunerea SUA. 55 de state au votat impotriva ei si 27 s-au abtinut. "Suntem usurati de acest rezultat. Tarile care au incercat sa anuleze protectia cruciala acordata homosexualilor si lesbienelor au fost infranti", a spus un responsabil al Human Rights Watch. Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a salutat adoptarea rezolutiei amendate, iar Casa Alba a subliniat ca votul marcheaza un moment important in lupta pentru drepturile civile. A elimina persoane pentru ca au o alta orientare sexuala "este un act criminal si nu poate fi justificat prin diverse valori religioase sau perspective regionale", spune rezolutia.

Adunarea generala adopta la fiecare doi ani rezolutii ce condamna executuiile extrajudiciare, sumare si arbitrare.

Declaratia initiala, din 2008, includea o referire explicita la crime comise din cauza orientarii sexuale a victimelor.