Olanda nu va expulza romii

Olanda nu va expulza romii

 Olanda nu are in vedere masuri de expulzare a romilor, a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ambasadoarea Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Tanya van Gool, care a explicat ca in tara sa nu se afla o comunitate atat de numeroasa de romi ca in Franta.

Tragedia aeriana a cursei AF 447, pe cale de a fi elucidata. Au fost reperate cutiile negre
Mai multi pasageri israelieni au fost retinuti pe aeroportul din Istanbul

Intrebata daca Olanda are in vedere masuri de repatriere a romilor similare cu cele luate recent de Franta, ambasadoarea Tanya van Gool a dat asigurari ca nu exista o astfel de intentie la Haga, informeaza NewsIn. „Olanda nu are o comunitate roma atat de numeroasa ca in Franta si nu exista un sentiment general ca ei ar face ceva gresit. A fost o familie care a fost implicata intr-o problema, dar aceasta s-a rezolvat”, a declarat diplomatul olandez. „Olanda inclina sa respecte drepturile omului, (nu sunt posibile masuri precum) o actiune impotriva unui grup comun, exista un activism al societatii civile impotriva masurilor luate de Franta. Olanda nu va lua masuri similare”, a adaugat ambasadoarea Tanya van Gool. Ea a mentionat ca guvernul olandez urmeaza pozitia partenerilor europeni, pozitia Comisiei Europene.

In ceea ce priveste masurile luate de autoritatile de la Paris, ambasadoarea Olandei la Bucuresti a reamintit ca Franta a anuntat ca isi va modifica legislatia, iar guvernul de la Haga este „multumit cu aceasta”.  Parlamentara crestin-democrata olandeza Mirjam Sterk – al carei partid se afla la guvernare – a declarat in septembrie ca romii ar trebui expulzati din Olanda, dupa polemica provocata de decizia Frantei de a repatria mii de membri ai acestei etnii in Romania si Bulgaria. „Acest grup (etnic – n.red.) a provocat multe probleme in numeroase orase olandeze. Imi imaginez ca ar fi de dorit sa se scape de ei. Daca acesti oameni nu lucreaza, atunci repatrierea lor ar fi un instrument bun”, a spus Sterk, citata de cotidianul AD. Dupa 2014, romii romani si bulgari nu vor mai avea nevoie de permise de munca sau de sedere in Olanda, astfel ca Partidul Crestin-Democrat vrea sa rezolve problema inainte de aceasta data, potrivit Radio Netherlands. O purtatoare de cuvant a ONG-ului olandez Platforma Nationala a Romilor s-a declarat uimita de aceste declaratii si a spus ca nu se astepta la o astfel de pozitie din partea unui partid crestin.