Obama isi asuma responsabilitatea pentru esecul sistemului de securitate in cazul lui Abdulmutallab

Presedintele american a ordonat comunitatii de informatii sa numeasca responsabili individuali pentru urmarirea pistelor

Coreea de Nord ia o decizie ISTORICA
In Afganistan urmeaza „lupte grele”, avertizeaza Barack Obama

legate de amenintari specifice de inalta prioritate. Rapoartele serviciilor de informatii vor fi distribuite pe scara mai larga si mai rapid, a decis presedintele.

Barack Obama si-a asumat responsabilitatea pentru fiascoul serviciilor de informatii inainte de atentatul esuat vizand zborul Amsterdam-Detroit, al carui autor urmeaza sa compara in justitie. „In calitate de presedinte, eu am responsabilitatea solemna de a apara tara noastra si compatriotii nostri. Iar cand sistemul esueaza, eu sunt responsabil”, a declarat Obama intr-un discurs solemn rostit la Casa Alba, la doua saptamani dupa tentativa de atentat de la bordul zborului 253 al Northwest Airlines. Anuntand o serie de masuri pentru a imbunatati schimbul de informatii si pentru a consolida securiutatea tarii, Obama a avertizat ca toate administratiile insarcinate cu aceste masuri „vor fi trase la raspundere daca nu o fac”. El a ordonat comunitatii de informatii sa numeasca responsabili individuali pentru urmarirea pistelor legate de amenintari specifice de inalta prioritate. Rapoartele serviciilor de informatii vor fi distribuite pe scara mai larga si mai rapid, a decis presedintele. Directorul national pentru serviciile de informatii, Dennis Blair, va superviza actualele eforturi analitice ale serviciilor. In al patrulea rand, a ordonat Obama, guvernul va spori criteriile folosite pentru a plasa diverse persoane pe lista cu interdictie de imbarcare in avioane cu destinatia Statele Unite. Pe de alta parte, Obama a dat instructiuni secretarului pentru securitate interna sa consolideze parteneriatele internationale pentru a creste monitorizarea pe aeroporturile din intreaga lume. Departamentul Energiei va lucra pentru dezvoltarea unei mai bune tehnologii de scanare, a decis Obama. Seful Casei Albe a stabilit ca agentiile sa prezinte rapoarte de activitate, iar consilierul sau pentru securitate nationala, John Brennan, ii va face un rezumat la fiecare 30 de zile al acestor rapoarte. Secretarul pentru pentru securitate interna, Janet Napolitano, a promis o noua abordare a securitatii pe aeroporturi, prin introducerea a 300 de scannere corporale intr-un an, si consolidarea cooperarii internationale.

La randul sau, CIA si-a luat angajamentul sa creasca numarul de agenti desfasurati in Yemen, unde suspectul pare sa fi fost antrenat de al-Qaida, si in Africa.

Obama a promis joi sa implementeze o noua strategie pentru a lupta impotriva recrutarii de catre Al-Qaeda a tinerilor musulmani. „Stim ca majoritatea musulmanilor resping Al-Qaeda”, a spus presedintele. „Dar este evident ca Al-Qaeda incearca din ce in ce mai mult sa recruteze persoane a caror legatura cu terorismul nu este cunoscuta, nu numai in Orientul Mijlociu, ci si in Africa si in alte locuri”, a adaugat el. „De aceea am ordonat echipei mele de securitate nationala sa dezvolte o strategie care sa trateze probleme unice puse de recrutii solitari” ai organizatiei teroriste, a subliniat el. Comisia pentru securitate interna a Senatului a anuntat joi ca intentioneaza sa ii audieze pe principalii responsabili cu securitatea din administratia Obama privind esecurile si carentele care au dus la atacul de la Fort Hood si la tentativa de atentat din ziua de Craciun. Secretarul pentru securitate interna, Janet Napolitano, directorul comunitatii de informatii, Dennis Blair, si seful centrului antiterorism, Mike Leiter, vor fi audiati in 20 ianuarie. Intr-un comunicat, comisia a precizat ca va examina reformele serviciilor de informatii din 2004, in lumina atacului din 5 noiembrie, de la baza militara Fort Hood, din Texas, soldat cu 13 morti si 42 de raniti, si a atentatuslui esuat vizand avionul Northwest Airlines.