Obama a devenit cel de-al 44-lea presedinte al SUA

Obama a devenit cel de-al 44-lea presedinte al SUA

Barack Obama a devenit marti cel de-al 44-lea presedinte al SUA si a daramat barierele rasiale fiind primul lider de culoare al natiunii pe care a promis s-o elibereze din stransoarea crizei economice si s-o indeparteze de razboaiele pe care le poarta in prezent in doua zone indepartate: Irak si Afganistan, transmite Associated Press. Obama, in varsta de 47 de ani, a depus juramantul de investitura in fata unei tari dornica de schimbare dupa anii tulburi ai administratiei presedintelui republican George W. Bush la Casa Alba, o perioada marcata de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, de declansarea a doua razboaie - in Irak si in Afganistan - si de cel mai mare colaps

Hotii de cablu au lasat fara telefon MAE bulgar
Kosovo: Doi barbati, suspectati de legaturi cu ISIS, au fost arestati

economic de la Marea Criza din anii 30 incoace. ‘Astazi, va spun ca provocarile cu care ne confruntam sunt reale. Sunt grave si sunt multe. Nu vor solutionate usor si nici in scurt timp. Dar sa stii un lucru, America – ele vor fi solutionate’, a spus Obama in primul sau discurs ca lider in fata natiunii, in fata unei multimi care se intindea de la National Mall, la Capitoliu, si pana la Lincoln Memorial.
‘Cu speranta si virtute, haideti sa infruntam inca o data curentii inghetati si sa rezistam furtunilor care ar mai putea veni’, a insistat Obama, in discursul sau care a durat 18 minute si 30 de secunde.
‘Sa facem in asa fel incat copiii copiilor nostri sa spuna ca, atunci cand am fost supusi testelor, am refuzat sa punem capat acestei calatorii, ca nu ne-am intors din drum si nu ne-am impiedicat; si cu ochii fixati catre linia orizontului si cu mila lui Dumnezeu de partea noastra, am dus mai departe acest mare dar al libertatii si l-am transmis in siguranta generatiilor viitoare’, a spus presedintele american.
Obama a promis lumii o America noua care sa asculte toate vocile, dar a spus ca nu va precupeti nici un efort pentru a mentine America sigura, adresandu-se direct inamicilor: ‘Nu ne vom cere scuze pentru modul nostru de viata, nici nu vom ezita sa il aparam, iar celor care cauta sa-si promoveze scopurile inducand teroarea si ucigand oameni nevinovati, le spunem acum ca spiritul nostru este mai puternic si nu poate fi infrant; nu ne puteti supravietui si va vom invinge’.
Iar lumii musulmane in ansamblul ei Obama i-a promis sa ‘caute o noua cale inainte, bazata pe interesul reciproc si respectul reciproc. Pentru acei lideri de pe glob care incearca sa instige la conflict, sau dau vina pe Occident pentru relele societatii lor, sa stiti ca popoarele voastre va vor judeca pentru ceea ce puteti cladi, nu pentru ceea ce distrugeti. Pentru cei care se agata de putere prin coruptie si inselaciune si prin reducerea la tacere a celor care se opun, aflati ca sunteti de partea gresita a istoriei; dar ca va vom intinde o mana daca va aratati dispusi sa va desclestati pumnul’.
Constient de caracterul istoric al investiturii sale ca lider al natiunii cu cel mai framantat trecut rasial, Obama a spus: ‘Aceasta este semnificatia libertatii si crezului nostru – faptul ca barbati, femei si copii de toate rasele si credintele se alatura sa sarbatoreasca in aceasta piata magnifica, si faptul ca un barbat al carui tata care acum mai putin de 60 de ani nu ar fi fost servit la un restaurant din zona poate sta acum in fata voastra pentru a depune cel mai sacru juramant’. National Mall era plina pana la refuz de sute de mii de oameni, poate chiar peste un milion, care au venit din toata America si din intreaga lume pentru a fi martori ai acestui transfer istoric de putere. Majoritatea au putut doar sa-l vada pe noul presedinte pe ecranele gigant amplasate in multime.
Ziua investiturii a inceput pentru Obama si vicepremierul sau Joe Biden printr-o traditionala slujba religioasa la Biserica episcopala St. John, aflata vizavi de Lafayette Park, aproape de Casa Alba. Obama si sotia sa, Michelle, salutati de trecatori, au intrat in biserica in aplauzele a circa 200 de persoane. Reverendul Luis Leon a salut cuplul si a spus ca toti presedintii de la James Madison incoace (Madison a fost cel de-al patrulea presedinte al SUA – n.red.) s-au rugat in acea biserica cel putin odata.
Dupa o slujba de 45 de minute, familia Obama a fost primita la Casa Alba unde li s-a servit cafeaua. George W. Bush si sotia sa Laura i-au intampinat la intrarea din aripa de nord a Casei Albe, conform traditiei. Michelle Obama i-a inmanat Laurei Bush o cutie alba, patrata, legata cu panglica rosie. Festivitatile se vor incheia cu mult dupa miezul noptii (ora SUA), in pasi de dans la cele 10 baluri dedicate acestui eveniment.