O fetita irakiana de opt ani ar fi fost ucisa de un soldat britanic

O fetita irakiana de opt ani ar fi fost ucisa de un soldat britanic

 Un soldat britanic a impuscat mortal o fetita in varsta de opt ani care se juca impreuna cu prietenii ei pe strada, a declarat avocatul Phil Shiner in cadrul conferintei de presa organizate sambata in legatura cu documentele publicate de site-ul WikiLeaks despre razboiul din Irak.

Romania, mai corupta in 2011, potrivit Transparency International
Ziua Internationala a Luptei impotriva Coruptiei – Mesaj de incurajare

Oferind numai cateva detalii, Shiner, un avocat ce reprezinta organizatia pentru apararea drepturilor civile Public Interest Lawyers cu sediul la Birmingham, a afirmat ca fetita a fost luata drept tinta in mod inexplicabil, in timp ce aceasta se juca intr-un district din Basra, unde trupele britanice distribuisera dulciuri in eforturile de castigare a simpatiei localnicilor, relateaza Mail on Sunday, in editia electronica.

„Din diverse motive tancul se opreste la capatul strazii, ea sta acolo intr-o rochie galbena, apare un puscas si o ucide”, a explicat el. Este posibil ca Shiner sa se fi referit la cazul Hanan Saleh Matrud, in varsta de opt ani, impuscata mortal de un soldat britanic in fata casei ei din Qarmat Ali la 21 august 2003. Dupa doua saptamani, o scrisoare a armatei britanice admite ca un soldat a tras „un foc de avertizare in aer” in apropierea casei copilului in ziua respectiva. Scrisoare refuza sa prezinte scuze pentru acest incident, sustinand ca este doar o „posibilitate” ca glontul tras de soldatul britanic sa fi ucis copilul. Desi ofiterii au transmis in particular scuze familiei si au promis sa investigheze cazul, Ministerul Apararii nu a luat nicio masura publica in acest sens.