Moscova AMENINTA ca „isi va elibera” trupele „PRIZONIERE” din Transnistria

Propaganda rusa a transmis ieri un mesaj alarmant al administratiei de la Kremlin cu privire la situatia din Transnistria, insinuand ca trupele sale de mentinere a pacii ar fi "prizoniere" in autoproclamata republica separatista aflata la granita dintre Republica Moldova si Ucraina.

O racheta supersonica de la NASA a unduit cerul
Romania trebuie sa plateasca 38,5 milioane euro catre UE, joi

Potrivit postului TV militar Zvedva (aflat in directa subordine a Ministerului Apararii din Rusia), citat de agentia Sputnik, sute de mii de oameni, printre care si un contingent de soldati rusi mobilizati pentru mentinerea pacii in zona, sunt captivi in Transnistria, dupa ce luna trecuta Ucraina a adoptat o lege prin care interzice accesul trupelor ruse de mentinere a pacii in republica separatista.

Mai mult de cat atat, Zvedva acuza Kievul ca isi coordoneaza actiunile cu Chisinaul, trupelor ruse de mentinere a pacii fiind in prezent in imposibilitatea de a ajunge, pe uscat sau pe calea aerului, la posturile lor din Transnistria.

Rusia nu exclude o provocare din partea Ucrainei

Astfel, sursa citata sustine si ca Ucraina a mobilizat numeroase trupe si armament la granita cu Transnistria, sub pretextul ca autoproclamata republica ar putea lansa o campanie militara impotriva sa.

"Se pare ca autoritatile de la Kiev vor sa pozeze in victime inconjurate de inamici, gata sa-i atace. E greu de spus daca, in viitorul apropiat, vom avea un razboi in zona, dar nu excludem posibilitatea unei provocari din partea Ucrainei. In acest sens, s-ar putea folosi de una dintre numeroasele lor mici armate private, care refuza sa primeasca ordine de la Kiev", a avertizat un oficial KGB din Transnistria, citat de postul TV Zvedva.

Oficial transnistrean: Securitatea e amenintata de Kiev si Chisinau

Pe de alta parte, acum o saptamana, adjunctul ministrului de Externe din Transnistria, Vitali Ignatiev, lansa un avertisment similar cu privire la trupele ucrainene comasate la granita cu republica separatista.

"Situatia e foarte dificila… Productia economica este in scadere, comertul exterior la fel, iar securitatea este amenintata, atat de partenerii moldoveni care participii la exercitii NATO, cat si de presiunea ucraineana, care creste de la o zi la alta", declara pe 22 iunie Ignatiev.

Nu in ultimul rand, oficialul transnistrean a mentionat si blocada impusa de Kiev cu privire la circulatia celor aproximativ 200.000 de cetateni rusi si transnistreni.

"N-au mai putut calatori spre Rusia, via Ucraina, de mai bine de un an. Trebuie sa treaca prin Moldova, dar acum si Chisinaul pune piedici, pe langa sanctiunile economice", conchide adjunctul ministrului de Externe.

Mentin pacea din 1992

Desi Republica Moldova si comunitatea internationala nu i-au recunoscut independenta, Transnistria s-a autoproclamat republica in 1992, dupa un razboi de doi ani. In urma armistitiului de atunci, a fost instituit un contingent rus de mentinere a pacii, cei 1.500 de militari avand ca obiectiv principal mentinerea pacii si protejarea armamentului si securitatii regiunii separatiste moldovene. Asta desi in zona nu a mai avut loc niciun conflict in ultimii 23 de ani.

Din cei 1.500 de militari rusi stationati pe teritoriul Republicii Moldova, aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operational al Fortelor rusesti, activitatea celorlalti fiind reglementata prin Comisia Comuna de Control, din care fac reprezentanti ai Chisinaului, Tiraspolului si Moscovei.

Contingetul rusesc, "desi mic, reprezinta un factor de descurajare puternic in garantarea securitatii republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei", relateaza Sputnik.