Ministerul german de Externe, implicat in Holocaust

Ministerul german de Externe, implicat in Holocaust

 Ministerul german de Externe a jucat un rol mult mai important decat s-a admis pana in prezent in asasinarea a milioane de evrei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, arata un raport al istoricilor, citat sambata de mai multe publicatii, relateaza AFP.

Autorul atentatului din Ansbach, intervievat in 2013 de televiziunea publica bulgara pentru a starni compasiune
Limuzina in care se deplasau Printul Charles si sotia sa a fost atacata de anarhisti

„Ministerul de Externe era o organizatie criminala”, a afirmat unul dintre istoricii care lucreaza la elucidarea rolului acestei institutii in Holocaust, Eckart Conze, pentru saptamanalul Der Spiegel. „Ministerul de Externe a participat activ inca de la inceput la toate masurile de persecutie, privare de drepturi, expulzare si eliminare a evreilor”, continua istoricul intr-un alt interviu, acordat editiei de duminica a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Dupa caderea regimului nazist, in 1945, s-a facut tot posibilul pentru a se ascunde ceea ce s-a facut in minister. Pana in prezent, ministerul, unul dintre cele mai prestigioase de la recapatarea locului pe scena internationala de catre Germania, a sugerat intotdeauna ca a pastrat distanta fata de aparatul nazist.

In arhive, istoricii au descoperit justificarea unei vizite a responsabilului de evrei, Franz Rademacher, la Belgrad: „Lichidarea evreilor la Belgrad si discutii cu emisarii ungari la Budapesta”, relateaza FAZ. „Aceasta vedere de ansamblu (a ceea ce s-a intamplat la minister) este in fapt socanta”, a precizat Conze. Acest raport, care urmeaza sa fie publicat saptamana viitoare sub titlul „Administratia”, a fost comandat in 2005 de seful diplomatiei din perioada respectiva, Joschka Fischer. Acesta a fost intocmit de patru istorici de renume.