Merkel propune crearea unui ‘Consiliu economic’ mondial

Merkel propune crearea unui ‘Consiliu economic’ mondial

Cancelarul german, Angela Merkel, a sugerat crearea unui 'consiliu economic' mondial, care sa functioneze pe langa Consiliul de Securitate al ONU.
'Se poate ca, pe langa Consiliul de Securitate, sa existe si un Consiliu economic care sa se ocupe cu altceva decat /Consiliul economic si Social din cadrul ONU/ ECOSOC', care 'are nevoie de luni, ani de zile pentru a elabora anumite analize', a declarat cancelarul Merkel intr-un discurs sustinut la Paris in deschiderea unui colocviu privind modalitatile de reglementare a capitalismului.
Ea s-a pronuntat, de asemenea, in favoarea instituirii unei 'carte economice' pe termen lung, similara Cartei Natiunilor Unite pentru drepturile omului.

Guvernul japonez deblocheaza rezervele de orez
Amazonul, grav afectat de seceta

‘Nicio tara nu poate actiona de una singura in prezent, nici chiar Statele Unite, cat sunt ele de puternice’, a subliniat cancelarul german.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care a luat si el cuvantul in urma doamne Merkel, a insistat pe necesitatea reformarii sistemului financiar, care a dus la asumarea unor riscuri excesive si la profituri enorme pentru unii bancheri.
‘Au aparut dezechilibre enorme. Capitalismul pur financiar a pervertit logica capitalismului’, a spus liderul francez, citat de Reuters.
Sarkozy a mai apreciat ca nu ar trebui sa se mai accepte ca Statele Unite sa domine discutiile privind revizuirea capitalismului. ‘Eu am sustinut dintotdeauna o alianta stransa cu Statele Unite, insa trebuie sa fie clar: in secolul al 21-lea nu mai poate sa existe o singura natiune care sa ne spuna ce sa facem, cum sa gandim’, a afirmat liderul francez.
Atat Merkel, cat si Sarkozy, au identificat China si Statele Unite drept principalele surse ale dezechilibrului economic mondial. ‘Avem o situatie in care China detine cele mai mari rezerve valutare din lume. In acelasi timp, Statele Unite au un deficit bugetar foarte mare. Acesta este un factor de instabilitate pe termen lung’, considera Angela Merkel.
Desi liderii europeni par divizati in privinta raspunsului pe care Uniunea Europeana ar trebui sa-l dea actualei crize economico-financiare, Merkel si Sarkozy au afisat joi un front comun, apreciaza Reuters. Propunerile celor doi se vor afla, cu siguranta, pe masa dezbaterilor liderilor G20 din luna aprilie, din Marea Britanie.