Londra, Parisul si Berlinul condamna executia jurnalistului american James Foley

Londra, Parisul si Berlinul condamna executia jurnalistului american James Foley

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat astazi “bulversata” de soarta jurnalistului american James Foley dupa ce gruparea Statul Islamic (SI) a difuzat o inregistrare video in care acesta este decapitat de un barbat mascat care vorbeste engleza cu accent britanic, informeaza AFP.

China crede ca si-a incheiat cresterea ultrarapida
CUTREMUR PUTERNIC in Kamceatka

Potrivit purtatorului sau de cuvant, Steffen Seibert, “cancelarul este bulversat de soarta jurnalistului american James Foley” rapit in Siria la sfarsitul anului 2012 si despre care nu s-a mai stiu pana acum nimic. Inregistrarea video nu a fost autentificata, insa este ceva “dezgustator si arata ca aceasta organizatie terorista nu are nimic de oferit in afara de oroare si fanatism”, a declarat Seibert intr-o conferinta de presa.

Parisul a denuntat la randul sau decapitarea jurnalistului James Foley de Statul Islamic, daca este confirmata, pe care a calificat-o drept o “barbarie” si un “asasinat josnic”.

“Avem de-a face cu o barbarie care foloseste frica si amenintarea”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului Stéphane Le Foll, la sfarsitul unei reuniuni a Consiliului de Ministri in care a fost dezbatuta situatia internationala.

Intr-un comunicat, seful diplomatiei franceze Laurent Fabius si-a exprimat “indignarea” fata de un “asasinat josnic”.

“Daca se confirma, acest asasinat josnic arata adevarata fata a acestui califat al barbariei. Comunitatea internationala trebuie sa condamne ferm acest asasinat care intareste hotararea noastra de a lupta impotriva Statului Islamic”, a mai spus Fabius.

Videoclipul postat marti pe internet de catre jihadisti arata un barbat mascat si imbracat in negru care pare sa taie gatul jurnalistului James Foley, rapit de barbati inarmati in Siria in noiembrie 2012.

Ministrul britanic de externe Philip Hammond a declarat ca, desi nu a fost autentificat, videoclipul “pare sa prezinte toate caracteristicile pentru a lasa sa se creada ca este autentic”. In acelasi timp, ministrul britanic a remarcat faptul ca autorul crimei vorbea in engleza cu accent britanic. “Pare sa fie vorba de un britanic. Noi vom face investigatii pentru a fi siguri de aceasta”, a afirmat seful diplomatiei britanice.

Premierul britanic David Cameron isi va intrerupe vacanta si va reveni la Londra astazi dupa ce gruparea Statul Islamic a difuzat o inregistrare video in care ziaristul american James Foley este decapitat de un barbat care vorbeste engleza cu accent britanic, relateaza Reuters, preluata de Agerpres.

„Premierul britanic se va intalni cu ministrul de externe si cu oficiali din cadrul Ministerului de Interne, din Ministerul de Externe si din cadrul agentiilor pentru a discuta situatia din Irak si Siria si amenintarea reprezentata de teroristii SI”, se arata intr-o declaratie difuzata de biroul premierului britanic.

„Serviciile noastre de informatii vor coopera cu SUA pentru a stabili autenticitatea si pentru a incerca sa-l identifice pe autorul decapitarii si vor incerca sa-l localizeze”, a declarat seful diplomatiei britanice, Philip Hammond, pentru Sky News.