Klaus Iohannis, la Bruxelles: Chiar daca se decide sa plece sau sa ramana, Marea Britanie este un partener foarte important pentru UE si pentru Romania

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la Bruxelles, ca problema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana trebuie abordata cu calm si cu liciditate, subiniind ca indiferent de modul in care va evolua aceasta situatie, Regatul Unit ramane un partener important pentru Romania, informeaza Digi 24.

Familia Ben Ali a fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur
Patru vehicule blindate ale OSCE au fost incendiate in estul Ucrainei: ”Unii nu doresc ca misiunea sa raporteze despre ce se intampla in zona”

”Exista opinii usor diferite. Unii vor sa fie presata Marea Britanie sa plece imediat, altii ar sugera chiar ca ar fi bine sa se astepte. Una peste alta, este un lucru clar: nu se poate negocia nimic pana nu exista o solicitare scrisa din partea Marii Britanii, ori David Cameron a spus clar ca nu va face acest lucru. Asa ca pana in toamna este foarte putin probabil sa avem documente cu care sa putem negocia.

Voi sustine punctul de vedere al Romaniei, ca nu este cazul sa ne grabim peste masura. Este bine sa abordam lucrurile cu calm, cu luciditate si, fiind vorba de Marea Britanie, trebuie sa fim foarte cinstiti. Chiar daca se decide sa plece sau sa ramana, Marea Britanie este un partener foarte important pentru UE si, sigur, si pentru Romania”, a declarat Iohannis.

Seful statului a mai precizat ca procesul de iesire a Marii Britanii din blocul comunitar va dura cel putin doi ani si a precizat ca Romania trebuie sa se implice pentru a apara drepturile cetatenilor care muncesc pe teritoriul Regatului Unit.

”Cred ca este foarte „fair” sa pregatim aceasta miscare foarte bine si sa o facem in asa fel incat sa rezulte o situatie in avantajul tuturor partilor. Iar noi, Romania, avem suficiente lucruri de negociat. Ma gandesc in primul rand la romanii care traiesc si lucreaza in Marea Britanie, pentru care avem de gand sa ne implicam, dar sunt si alte lucruri de politica externa, de securitate, unde Marea Britanie si Romania au puncte de vedere apropiate.

E putin devreme sa spunem ce am cere, dar cred ca e important sa se retina o chestiune. Daca romanii doresc sa lucreze acolo, e bine sa gaseasca conditii echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie sa vedem, sa purtam negocierea in sensul in care sa nu aiba ei pierderi de suportat datorita acestei miscari.

Trebuie sa vedem lucrurile si in succesiunea lor temporala. Deocamdata nu se intampla nimic si nu se va intampla nimic. Probabil un an, doi ani. Timp in care, evident, dupa ce se solicita iesirea, se negociaza aceste lucruri. In niciun caz nu este cazul sa intre cineva in panica. Dar Romania este constienta ca trebuie sa se implice pentru romanii din Marea Britanie. Si o va face”, a mai spus Klaus Iohannis.