Jurnalistii italieni: Romania e o tara minuscula moral

Jurnalistii italieni: Romania e o tara minuscula moral

Publicatia Ilfattoquotidiano ataca dur Romania in problema cainilor comunitari. Citandu-l pe Ghandi, care spune ca grandoarea unei natiuni si progresul ei moral se masoara in felul in care trateaza animalele, publicatia scrie ca Romania este o tara minuscula moral ("la Romania è un paese moralmente minuscolo").

Armata britanica vrea sa recruteze mai multi militari din randul comunitatii musulmane
Prima masura a guvernului francez: reducerea salariilor pentru ministri si presedinte

Ilfattoquotidiano publica doua articole referitoare la situatia cainilor din Romania. Unul dintre ele, cu titlul Uciderea cainilor mandanezi, o afacere de 300 de milioane de euro, ataca dur tara noastra. Citandu-l pe Ghandi, care spune ca grandoarea unei natiuni si progresul ei moral se masoara in felul in care trateaza animalele, publicatia scrie ca Romania este o tara minuscula moral ("la Romania è un paese moralmente minuscolo"). Tara e cunoscuta pentru tratamentul crud impotriva cainilor, mai arata textul: "Problema cainilor vagabonzi a existat de pe vremea dictatorului Nicolae Ceausescu". Guvernul vrea sa adopte o lege prin care se extermina 2 milioane de animale, metoda de a face profit companiile prietene. Articolul aminteste de incidentul de la Botosani, cand au fost omorati 230 de caini intr-o noapte si de protestele organizatiilor care militeaza pentru drepturile animalelor, atat in Romania, cat si in afara granitelor, cum a fost protestul de la Berlin. Costul uciderii unui caine este de 15 euro pentru un animal. Asta inseamna ca cele 2 milioane de exemplare care ar trebui ucise prin noua lege ar constitui o afacere de 300 de milioane de euro, mai arata articolul. Publicatia citeaza si organizatia Helping Animals in Romania care face un bilant al cheltuielilor cu cainii maidanezi: numai in Bucuresti, in perioada 2001-2007, s-au cheltuit 9 milioane de euro pentru a omori 144.000 de caini.

Un alt articol, pe acelasi subiect, vorbeste despre protestele care au loc impotriva acestei legi. "Cu toate acestea, Bucurestiul va gazdui in luna octombrie 2012, European Dog Show, cel mai important eveniment canin din Europa. O ultima ironie, tragica, a fratilor nostri mai mici", se incheie textul. In data de 31 mai, Camera Deputatilor adoptat pe articole si fara modificari legea care modifica OUG 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan. Liberalul Cristian Adomnitei a sustinut atunci, in plenul Camerei, ca legea privind gestionarea cainilor fara stapan este de fapt "despre oameni, nu despre caini", in acest sens el apreciind ca daca se voteza acest act normativ se face o mare greseala. Nici Aura Vasile (PSD) sau Niculae Mircovici (minoritati) nu au reusit sa-i convinga pe colegii de la Putere ca actul normativ nu este oportun. Comisia de administratie publica din Camera Deputatilor a mentinut, in data de 5 aprilie, prevederile referitoare la eutanasierea cainilor vagabonzi, care va putea fi decisa de catre consiliile locale, dupa ce animalele vor fi retinute in adapost timp de 30 de zile. De asemenea, cainii vagabonzi vor putea fi adoptati in perioada de o luna de zile in care vor fi retinuti in adapost si anterior sterilizati. O alta posibilitate a consiliilor locale priveste varianta eliberarii cainilor vagabonzi dupa sterilizare, in situatia in care acestia nu sunt bolnavi sau agresivi.