Interpolul si Natiunile Unite se pregatesc sa creeze politia mondiala

Organizatia Natiunilor Unite si Interpolul sunt pe cale sa incheie un parteneriat menit a combate infractionalitatea prin crearea unei forte „de mentinere a ordinii” la scara globala, dislocabila in tarile macinate de razboaie si crima organizata. Altfel spus, „castile albastre” se vor transforma in „caschetele albastre”.

Porosenko pune capat razboiului
Mexic: Joaquin „El Chapo” Guzman, liderul cartelului drogurilor Sinaloa, a evadat din nou din inchisoare

Secretarul general al Interpolului doreste un parteneriat cu politia ONU

Ministrii de Justitie si de Externe din peste 60 de tari, intre care Statele Unite si China, s-au reunit ieri, in Singapore, pentru o intrevedere gazduita de cele doua organizatii internationale. Aceasta este, potrivit „New York Times”, prima etapa in procesul de creare a ceea ce Interpolul numeste „doctrina asigurarii ordinii globale”, care va permite atat Interpolului, cat si Natiunilor Unite sa imbunatateasca abilitatile „fortelor politienesti de mentinere a pacii”. Procesul implica, printre altele, impartasirea unei retele de comunicatii securizate si crearea unei vaste baze de date care va contine mostre ADN, amprente digitale, fotografii si anunturi de urmarire a infractorilor. „Avem un model vizionar”, a declarat Ronald K. Noble, secretarul general al Interpolului si primul american aflat la conducerea acestei organizatii politienesti internationale. Interpol are sediul central in orasul Lyon (Franta) si este finantat de 187 natiuni membre ale sale.

“Politistii vor fi antrenati si echipati in mod diferit, ca si pana acum. Dar cand ei vor opri pe cineva, vor putea sa consulte o baza de date globala, pentru a verifica persoana pe care au oprit-o”, a explicat Noble. Activitatea de „mentinere a pacii” contemporana a „evoluat dramatic” din clipa in care „castile albastre” ale ONU au primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1988. Dupa 2005, numarul ofiterilor de politie incorporati in efectivele de 95.400 de „casti albastre” aproape ca s-a dublat, de la 6.000 la 12.000, in 17 tari. Politia ONU se lupta deja cu rapirile si traficul de droguri in Haiti sau cu exploatarea ilegala a lemnului in Liberia. Noble spune ca scopul efortului comun este maximizarea abilitatii de a urmari miscarile infractorilor in intreaga lume, prin impartasirea unor standarde si resurse comune. El doreste si crearea unor pasapoarte electronice speciale pentru cei peste 600 de anchetatori ai Interpol, care sa le permita sa traverseze mai repede frontierele. Andrew Hughes, australianul care conduce forta de politie a Natiunilor Unite, adauga ca miscarea are ca scop contracararea mai eficienta a operatiunilor criminalitatii organizate, care nu cunosc granite. Hughes spune ca se urmareste in special recrutarea de femei, astfel incat acestea sa ajunga sa reprezinte macar 20% din efectivele fortelor politienesti ale ONU si sa formeze unitati exclusiv feminine. Respectivele unitati ar lucra apoi cu refugiatii din diferite parti ale globului. „Cele mai multe dintre victimele atrocitatilor sunt femei care au avut destul de-a face cu barbati inarmati si in uniforme”, a explicat oficialul ONU. El a adaugat insa ca printre cele mai importante sarcini ale „politiei globale” se numara combaterea traficului de droguri si a celui de armament – doua dintre activitatile favorite ale organizatiilor criminale. “Crima organizata este o afacere care profita de orice ocazie pentru a se extinde. Atunci cand activitatea politiei, a tribunalelor sau a penitenciarelor intampina probleme, criminalitatea organizata infloreste. Mai vedem de asemenea si efectele toxice ale coruptiei, deoarece ei sunt capabili sa corupa oficiali, ceea ce face dificil de construit o societate functionala”, a adaugat Hughes. Intalnirea de luni a ministrilor de Justitie, care coincide cu adunarea generala a membrilor Interpol, se va incheia cu publicarea unei declaratii in care va fi creionat planul de actiune pentru crearea fortei internationale politienesti de asigurare a pacii in maximum 12 luni.