Inca un caz suspect de Ebola in Spania, dupa moartea misionarului repatriat din Liberia

Inca un caz suspect de Ebola in Spania, dupa moartea misionarului repatriat din Liberia

O persoana care ar putea sa fi contractat virusul Ebola, primul caz posibil din Spania dupa moartea misionarului spaniol repatriat din Liberia la Madrid pe 7 august, a fost plasata in izolare intr-un spital specializat de la Alicante (vest), au anuntat autoritatile sanitare spaniole, potrivit Mediafax.

Popularii europeni il sustin pe Basescu in disputa cu Ponta
Tiraspolul isi plaseaza fortele de securitate in stare de alerta, sub pretextul unei amenintari

Pacientul a fost supus unor examene, "dar vom primi rezultatele saptamana viitoare, poate luni", a declarat sambata pentru AFP o sursa spitaliceasca de la Alicante.

Departamentul pentru Sanatate de la nivelul regiunii Valencia afirma, intr-un comunicat, ca a "activat in mod preventiv protocolul prevazut in cazul unei suspiciuni cu privire la prezenta virusului Ebola".

"Pacientul este spitalizat la Spitalul Sfantul Ioan" din Alicante, "intr-o stare clinica stabila, intr-o zona izolata", se arata in comunicat.

Potrivit autoritatilor sanitare, "este vorba despre un pacient al carui tablou clinic si epidemiologic ar putea sa corespunda acestei boli".

Alte cazuri suspecte au fost suspectate in Spania, de la inceputul epidemiei de Ebola, care s-a soldat cu peste 1.100 de morti de la inceputul anului, dar niciun caz nu a fost confirmat in aceasta tara.

Cateva sute de persoane au adus miercuri un omagiu victimelor febrei hemoragice Ebola, la funeraliile, organizate la Madrid, pentru preotul spaniol Miguel Pajares, prima victima europeana a acestei epidemii.

Misionarul, in varsta de 75 de ani, fusese repatriat din Liberia la Madrid cu cateva zile mai inainte si a fost tratat, fara rezultat, cu un ser american experimental, care pare ca a avut rezultate pozitive in cazurile a doi americani.

Cadavrul preotului, care a contractat virusul in Liberia, unde lucra la un spital apartinand bisericii, a fost incinerat fara sa fie autopsiat, iar camera acestuia a fost dezinfectata in vederea evitarii oricarei propagari a virusului care previnta o rata a mortalitatii foarte ridicata si pentru care nu exista vreun vaccin.

In decurs de cinci luni, epidemia de febra hemoragica Ebola, care a izbucnit in Africa de Vest si care este cea mai grava de la descoperirea bolii in 1976, s-a soldat cu 1.145 de morti – potrivit ultimului bilant prezentat de OMS pe 13 august -, dintre care 380 au fost inregistrate in Guineea, 413 in Liberia, 348 in Sierra Leone si patru in Nigeria.

In Europa, testele efectuate in vederea depistarii virusului Ebola in cazul unei detinute dintr-un centru de retentie scotian, care s-a imbolnavit si a fost transferata la spital, s-au dovedit negative, au anuntat sambata serviciile de sanatate publica.