Haos in Libia: islamistii au preluat controlul asupra aeroportului din Tripoli

Haos in Libia: islamistii au preluat controlul asupra aeroportului din Tripoli

Militieni islamisti au anuntat ca au preluat controlul sambata asupra aeroportului international din Tripoli la capatul a zece zile de confruntari violente cu militieni nationalisti, a relatat televiziunea locala Anaabaa, preluata de AFP.

Michelin va inchide trei uzine din Europa pana in 2018. Sunt vizate fabrici din Italia, Germania si Marea Britanie
Mai multi europarlamentari cer redeschiderea adoptiilor internationale la nivelul UE

“Fajr Libya (Zorii Libiei) anunta ca controleaza in totalitate aeroportul international din Tripoli”, a anuntat postul de televiziune apropiat de islamisti.

Aceasta instalatie strategica, situata la 30 de kilometri sud de capitala si inchisa de la inceputul confruntarilor, a fost gestionata de militienii din Zenten (vest) de la caderea regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi in 2011.

In timpul diminetii, responsabili ai militienilor islamisti, dintre care o parte au sosit din Misrata (la est de Tripoli), au afirmat ca fortele lor progresau in directia aeroportului, reusind sa captureze un pod si o tabara militara. Daca si preluarea aeroportului va fi confirmata dintr-o sursa independenta, aceasta ar fi o pierdere importanta pentru militienii Zenten, care s-au aliat cu generalul disident Khalifa Haftar, cu sediul la Benghazi, in estul libian. Acesta este ostil islamistilor, impotriva carora a lansat o operatiune denumita “Karama” (Demnitate).

Militienii islamisti, care nu au incetat sa revendice succes dupa succes in fata nationalistilor Zenten, au organizat joi o vizita pentru presa libiana la un cartier general militar pe drumul spre aeroport pentru a-i confirma capturarea. Sambata, purtatorul de cuvant al “Fajr Libya”, numele operatiunii islamistilor, Mohamed al-Ghariani, a afirmat ca raidul aerian ce i-a vizat pe timpul noptii, soldat cu zece morti printre oamenii sai in apropiere de aeroport, a fost menit sa reduca presiunea asupra militienilor Zenten, care aparau aeroportul.

Islamistii libieni au mai acuzat ieri Emiratele Arabe Unite si Egiptul ca au lansat raidurile aeriene impotriva militiei lor angajata de sase saptamani in lupte la aeroportul din Tripoli, dupa ce au afirmat ca au luat sub control acest obiectiv vital.

“Emiratele Arabe Unite si Egiptul sunt implicate in aceasta lasa agresiune”, a declarat Ahmed Hadia, un purtator de cuvant al operatiunii “Fajr Libya” (Zorii Libiei), citind un comunicat de presa la Tripoli in legatura cu raidurile misterioase impotriva acestei forte luni si vineri noapte. El a mai afirmat, citat de AFP, preluata de Agerpres, ca guvernul interimar si Parlamentului au fost complici la aceste raiduri.

Purtatorul de cuvant a mai declarat ca raidul de vineri a facut 13 morti si 20 de raniti printre combatantii islamisti si a respins “responsabilitatea pentru aceste atacuri asupra atacatorilor”. “Ne rezervam dreptul de a riposta la momentul oportun”, a adaugat el.