Haitienii, la mila ajutoarelor internationale

50.000 de morti, 3 milioane de persoane afectate si 6 milioane de dolari adunati din donatii. Acesta este bilantul provizoriu

Testamentul lui Muammar Kadhafi: Care au fost ultimele dorinte ale fostului lider libian
Copiii din Pakistan se joaca de-a atentatul sinucigas

al seismului din Haiti. In Port-au-Prince, capitala daramata a Haitiului, oamenii continua sa doarma pe strazi. Fie nu mai au adapost, fie frica ii goneste din apropierea oricarei constructii care s-ar putea prabusi asa cum s-au naruit multe din cladirile din oras. E orasul unde cei vii, traiesc intre cei morti, iar misiunile de salvare se zbat sa faca tot posibilul sa scoata trupuri de sub daramaturi. Odata cu trecerea timpului scad insa si sansele de-a mai descoperi supravietuitori. Iar privelistea buldozerelor care inlatura daramaturile si trupurile ingramadite pe strazi provoaca furie in randul supravietuitorilor. Intre morti, se numarara si un diplomat american si zeci de angajati ai fortelor internationale de ementinere a pacii si angajati ai ONU. Celebrul predicator american Pat Robertson a descoperit si cauza dezastrului: pactul facut de haitieni cu diavolul ca sa scape de francezi in urma cu doua secole. Afirmatia lui Robertson, candva candidat la Casa Alba, au starnit revolta oficialilor americani. Casa Alba a calificat ideea acestuia drept „profund stupida”. Singurele sperante ale populatiei haitiene se indreapta spre ajutoarele umanitare promise de peste 30 de state ale lumii. Le lipsesc hrana, apa potabila, adaposturi temporare, obiecte sanitare si multe altele. Ajutoarele intarzie insa sa soseasca. De vina sunt circulatia strangulata si distrugerile suferite de infrastructura tarii, explica BBC News.

Presedintele american, Barack Obama, a deblocat fonduri de 100 de milioane de dolari pentru reconstructia tarii zguduite de teribilul seism, dar a declarat ca nu stie exact cand ajutoarele vor ajunge la sinistrati. Nu doar statele s-au mobilizat, ci si donatorii individuali. Houston Chronicle apreciaza ca din donatii individuale,telefonice sau pe internet, s-au strans in numai o zi 6 milioane de dolari. Cum bani din toate partile au inceput sa curga spre Haiti, FBI-ul a emis deja o avertizare ca ar putea exista fraude legate de fondurile donate online, informeaza Washington Post.