Gitenstein: Romania, de departe cea mai buna alegere pentru scutul antiracheta in regiune

Gitenstein: Romania, de departe cea mai buna alegere pentru scutul antiracheta in regiune

 Ambasadorul american la Bucuresti a declarat ca Romania este unul dintre cei mai buni si de nadejde prieteni ai SUA in aceasta regiune, motiv pentru care SUA au ales sa amplaseze elemente ale scutului antiracheta aici, si a precizat ca relatia bilaterala este in primul rand una de natura militara.

Traian Basescu: Romania are, dupa summitul NATO, un plan de contingenta si va putea fi aparata in oricare din scenariile din razboi
Panica in Las Vegas: Un celebru hotel a fost EVACUAT din cauza unui ATAC ARMAT

Intrebat, duminica, intr-un interviu al Pro TV, care sunt tarile pe care SUA conteaza in regiune, Gitenstein a raspus ca „Romania este in fruntea listei. De aceea decizia legata de apararea antiracheta a fost luata asa cum stim ca a fost luata”, a adaugat ambasadorul. El a reamintit ca in ceea ce priveste scutul antiracheta, SUA au avut cateva optiuni. „N-am sa vorbesc despre alte tari care erau pe lista, dar erau mai multe tari dintre care puteam alege”, a subliniat ambasadorul. „Odata incheiat procesul si avand parerea celor din (Consiliul de – n.r.) Securitate Nationala, nu au mai ramas multe alternative in realitate. Vreau sa spun, de departe cea mai buna alegere era Romania”, a declarat ambasadorul Mark Gitenstein.

El a adaugat ca si alte tari din regiune „sunt importante pentru viitorul” SUA si a mentionat Bulgaria, Ungaria, apreciind ca Turcia este „extrem de importanta pentru viitorul Aliantei Nord-Atlantice”. „Deci, toate aceste tari sunt importante pentru viitorul nostru”, a conchis diplomatul american. Summitul NATO de la Lisabona, din noiembrie, va trebui sa aprobe un nou concept strategic al Aliantei, dar si sa cada de acord asupra unui scut antiracheta al NATO, care sa fie construit pe baza actualelor elemente ale scutului antiracheta pe care SUA intentioneaza sa le plaseze in Europa in cadrul abordarii in etape a acestei strategii de aparare. Romania a acceptat oferta de a gadui in 2015 un set de 24 de rachete interceptoare SM-3, Polonia ar urma sa gazduiasca alte rachete din 2018, iar SUA poarta discutii cu Bulgaria pentru instalarea altor elemente. Turciei i s-a facut, de asemenea, o propunere in acest sens, pe care o analizeaza. Azerbaidjanul si chiar Rusia ar putea fi cooptate in aceasta arhitectura mai ampla de securitate sub umbrela NATO.

„Romania este unul dintre cei mai buni si de nadejde prieteni ai SUA in aceasta regiune. Cred ca acest lucru este ilustrat de faptul ca sunteti sustinatori consistenti ai initiativelor noastre in Irak si Afganistan. Fireste, am luat decizii strategice importante cu privire la Romania in termeni de relatie militara. Deci, in primul rand este o relatie militara, dar, aproape la acelasi nivel, este o relatie economica si comerciala, iar Romania, ca membra mai ales a NATO, este un aliat important al SUA in termeni de interese strategice in aceasta regiune”, a declarat ambasadorul Mark Gitenstein in emisiunea de la Pro TV.

Intrebat daca interesul american este mai mult unul de natura politico-militara decat economica, ambasadorul a spus ca „lucrurile sunt la egalitate”. „Aceste aspecte sunt interconectate. Vrem o relatie militara si strategica cu tarile ce au democratii stabile si piete libere puternice”, a subliniat  el. Gitenstein a vorbit despre cateva succese din relatiile SUA-Romania in anul de cand este ambasador. „Relatia strategica s-a aprofundat si a devenit mai puternica. In primele mele 60 de zile aici, vicepresedintele american a venit in Romania pentru a sustine un discurs major despre importanta Europei Centrale si de Est. Al doilea lucru este ca, la putin timp dupa aceea, Romania a decis sa-si sporeasca implicarea in Afganistan. Apoi am  petrecut mult timp incercand sa obtin vehicule blindate pentru armata romana si am reusit sa obtin 60 de astfel de vehicule, ceea ce ar trebui sa ajute. In al treilea rand, si cel mai important, poate cea mai importanta decizie stategica adoptata de Romania si SUA si NATO – sa speram ca NATO o va adopta – este decizia legata de apararea antiracheta”, a explicat ambasadorul.