Franta se gandeste sa reintroduca fumatul in baruri de frica scandalurilor

Tot mai multi vecini de baruri din Paris protesteaza fata de zgomotul produs de fumatorii iesiti in frig sa traga

Grecia: Presedintele a semnat decretul prin care convoaca alegerile anticipate la 20 septembrie
Gazprom a semnat un contract pe 20 de ani cu India pentru livrarea de gaze naturale

din tigara in fata intrarii. Mai multe asociatii militeaza deja in Franta pentru reintroducerea fumatului in interiorul barurilor.

Dupa trei ani de la intrarea in vigoare a legii care interzice fumatul in locurile publice din Franta, fumatorii au devenit mar de discordie intre proprietarii de baruri si vecinii lor. Sa nu mai pomenim de fumatorii care risca sa faca bronsita fumand in frig. Un reportaj Les Inrockuptibles incearca sa ghiceasca unde poate sa duca aceasta situatie tensionata.

“Nu, nu, nu iesiti afara, fumati inauntru, altfel o sa am probleme cu vecinii”, le spune clientilor patronul unui bar parizian aflat departe de marile artere ale capitalei franceze. Proprietarul se plange ca a adunat deja zeci de plangeri de la vecini si risca sa-i fie inchis barul in acest ritm. “Nu mai stiu sa existe baruri unde sa poti fuma la intrare fara sa creezi un scandal. E ciudat ca trebuie sa faci o chestie ilegala pentru a avea parte de liniste”, spune si un client fumator.

Toate barurile care sunt prinse cu fumatori inauntru risca o amenda cuprinsa intre 135 si 750 de euro pentru patron, respectiv 68 – 450 de euro pentru client. Cele mai multe baruri au decis sa nu riste insa si isi trimit clientii sa fumeze afara.

Riscurile sunt adesea prea mari: “Acum cateva zile un tip a aruncat o oala cu apa clocotita pe un client, e grav sa se ajunga la asa ceva”, explica un angajat al unui bar parizian. “Situatia e destul de tensionata, intr-o zi se va produce un derapaj. Am auzit chiar ca un vecin se jurase sa pe oricine face zgomot in apropiere de casa lui”, spune un alt patron de bar.

Mai multi activisti au inceput sa-si ceara noaptea inapoi, propunand ca macar dupa ora 00.00 sa se permita fumatul in interiorul localurilor. Marthe Lazarus, artist si “activist” al noptii, a pus in circulatie un text, “Noaptea imposibil de respirat”, pe care aproape toate ziarele au refuzat sa-l publice. Textul suna in felul urmator: “Noaptea este ca si visul. Nimeni nu are dreptul sa il supravegheze. Poate ca suntem niste fumatori imputiti, niste hipersensibili, niste marginali, dar suntem frumosi si indispensabili societatii. Nu ne mai suportati, dar nu puteti trai fara noi. Asa ca daca lasati aceasta crima impotriva noptii nepedepsita si repetata, sa nu fiti surprinsi sa vedeti ca ceea ce iubiti pe lumea asta va disparea definitiv”.

In ciuda acestor texte care se vor emotionante, opinia publica va fi greu convinsa sa accepte din nou fumatul in spatii publice. Potrivit unui sondaj guvernamental, 87% dintre nefumatori si 64% dintre fumatori se declara in continuare “complet” sau “mai degraba” de acord cu interzicerea fumatului in baruri.