Franta avertizeaza asupra haosului din Libia. SUA confirma ca Egiptul si Emiratele Arabe Unite lovesc tintele islamiste

Franta avertizeaza asupra haosului din Libia. SUA confirma ca Egiptul si Emiratele Arabe Unite lovesc tintele islamiste

Presedintele Frantei, François Hollande, a cerut astazi Natiunilor Unite sa puna la punct un sprijin “exceptional” pentru autoritatile libiene in vederea restabilirii ordinii, deoarece exista riscul ca tara sa alunece in haos si ca terorismul sa se extinda “in intreaga regiune”, transmit agentiile internationale.

Parlamentul Suediei extinde controalele la frontiere pentru a incetini fenomenul migratiei
Macel in fata unei inchisori din Irak. O masina-capcana a explodat

“Astazi, principala mea preocupare este Libia”, a declarat Hollande, in discursul sau anual de la Conferinta ambasadorilor francezi de la Paris, care reuneste aproximativ 200 de diplomati. “Daca nu facem ceva serios, la nivel politic, la nivel international, terorismul se va raspandi in intreaga regiune”, a mai spus el. Hollande nu a precizat modalitatile de sprijin, de ordin civil sau militar, pe care ONU le-ar putea oferi Libiei.

“Este vital ca parlamentul legitim, ales de popor in iunie, sa formeze un guvern comprehensiv, capabil sa relanseze procesul de reconciliere nationala si sa dezarmeze militiile. In caz contrar, va fi haos”, a avertizat Hollande..

Emiratele Arabe Unite (EAU) si Egiptul au lansat recent lovituri aeriene in Libia, impotriva militiilor islamiste, au anuntat Statele Unite, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Purtatoarea de cuvant al Departamentului de stat al SUA, Jennifer Psaki, a confirmat si a completat ceea ce responsabili americani au dezvaluit luni si a acuzat direct EAU si Egipt ca “au lansat in ultimele zile lovituri aeriene” in Libia.

Jennifer Psaki a reluat termenii comunicatul de luni al SUA, Frantei, Marii Britanii, Germaniei si Italiei care condamnau “interferentele externe in Libia care exacerbeaza diviziunile si submineaza tranzitia democratica libiana”. “Asta ne ingrijoreaza pentru ca Libia este un loc foarte fragil”, a avertizat ea.

Tara este in plin conflict armat impotriva militiilor islamiste si in plina confuzie politica, cu perspectiva formarii unui guvern pro-islamist rival celui exilat in extremitatea estica a Libiei.

Puterea recunoscuta international – Parlamentul ales si un executiv provizoriu – sunt sfidate direct de islamisti care vor sa formeze un guvern alternativ dupa ce au reusit sa preia controlul aeroportul din Tripoli de la adversarii lor nationalisti.

EAU si Egipt sunt acuzate ca au lovit militar militiile islamiste pentru a le impiedica sa mentina controlul asupra aeroportului din Tripoli. Dupa ce duminica a precizat ca nu a desfasurat nicio operatiune militara in Libia, Egiptul a dezmintit orice implicare “directa” in aceste raiduri. La randul lor, EAU nu au comentat in niciun fel chestiunea.