Ford inregistreaza pierderi in Europa si recorduri in rest

Ford inregistreaza pierderi in Europa si recorduri in rest

Cel mai recent raport al companiei Ford Motor, dat publicitatii marti, arata ca aceasta bate toate recordurile la vanzari in Statele Unite, iar pe plan mondial sta bine, cu exceptia Europei, unde inregistreaza pierderi.

Efectele conflictului din Siria: PRETUL benzinei ar putea CRESTE in Romania
Un barbat a deschis focul la un centru de primire a refugiatilor din Germania

Conform raportului financiar, Ford a vandut in 2012 5,66 milioane de unitati, iar cifra de afaceri a fost de 134,3 miliarde de dolari, informeaza USA Today.

Cel mai bine au mers vanzarile in America de Nord, unde cifra totala de afaceri s-a ridicat la circa 80 de miliarde de dolari, marja de profit fiind de 10%.

In Europa insa, estimarile oscileaza intre prudenta si pesimism. Cu doar 1,35 milioane unitati vandute in 2012, in scadere cu aproape o cincime fata de anul anterior, Ford a inregistrat pierderi semnificative, cifra de afaceri pe batranul continent scazand de la 33 de miliarde de dolari in 2011 la 27 de miliarde de dolari anul trecut.

Iar previziunile nu sunt motive de bucurie. Pentru 2013 se anticipeaza pierderi de circa 2 miliarde de dolari in Europa.

Situatia nu constituie o surpriza. Inca din luna noiembrie compania a luat masuri. Intr-o conferinta de presa desfasurata la Berlin, Alan Mulally, directorul general Ford, declara ca situatia de pe piata din Europa ramane "foarte volatila". El anunta ca Ford va continua sa monitorizeze aceasta piata si va analiza oportunitatea luarii unor masuri.

Declaratiile erau facute la doua saptamani dupa ce Ford anuntase inchiderea a doua fabrici din Europa si concedierea a 6.200 de angajati.