Fiul lui Mitterrand, condamnat la inchisoare cu suspendare intr-un caz de trafic cu arme

Tribunalul din Paris l-a condamnat marti la doi ani de inchisoare cu suspendare si o amenda de 375.000 de euro pe Jean-Christophe Mitterrand, fiul fostului presedinte socialist francez, pentru rolul avut intr-o vasta si complexa afacere de vanzare de arme catre Angola in anii '90.

The Economist: Dupa 20 de ani in care mamaliga nu a explodat, romanii dau „batalia de la Bucuresti”
Grecia va primi 8 miliarde de euro in luna noiembrie de la FMI si UE

Tribunalul din Paris i-a condamnat, de asemenea, la sase ani de inchisoare cu executare pe omul de afaceri francez Pierre Falcone si pe israelianul de origine rusa Arcadi Gaydamak, personaje-cheie in afacerea cunoscuta sub numele de „Angolagate”. Tribunalul corectional a dat curs cererii Parchetului si l-a condamnat pe Pierre Falcone la sase ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, comert cu arme si abuz de bunuri sociale. Tribunalul a ordonat ca acesta sa fie trimis imediat in inchisoare. Marele absent al procesului, Arcadi Gaydamak, refugiat in Rusia dupa ce a locuit in Israel, a fost condamnat, de asemenea, la sase ani de inchisoare cu executare. Vizat deja de un mandat de arestare, el este condamnat pentru trafic cu arme, trafic de influenta si spalare de bani. Justitia ii acuza pe cei doi ca, din 1993 pana in 1998, au vandut Angolei, tara aflata atunci in plin razboi civil, arme provenind din fostul bloc sovietic, fara sa fi primit acordul statului francez. Fostul ministru francez de interne Charles Pasqua si Jean-Christophe Mitterrand, fiul fostului presedinte socialist francez, au fost, la randul lor, condamnati in acest dosar. Charles Pasqua, in prezent senator de dreapta, a fost condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care doi cu suspendare, si o amenda de 100.000 de euro, pentru trafic de influenta. In acelasi timp, fostul prefect Jean-Charles Marchiani este condamnat la trei ani de inchisoare, dintre care 21 de luni cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenta si tainuirea abuzului de bunuri sociale. Consultantul Jacques Attali, fost consilier al lui François Mitterrand, si magistratul Georges Fenech au fost insa scosi sub urmarire penala.

In total, 42 de persoane au comparut in acest proces fluviu, sub acuzatia ca au participat la organizarea traficului de arme in valoare de 790 de milioane de dolari sau ca au beneficiat de mita acordata de cei doi asociati care au pus bazele comertului cu arme, Pierre Falcone si Arcadi Gaydamak.