Ferma la care robotii fac toata treaba. Niciun om nu pune piciorul pe camp – Video

O ferma din Marea Britanie a reusit sa produca cu succes cateva tone de orz fara ca niciun muncitor sa fi pus piciorul pe campurile sale. In schimb

Jamie Oliver, renumitul bucatar, nevoit sa scoata la vanzare sase restaurante cu specific italian. Ce s-a intamplat cu acestea
Vicepresedintele SUA gafeaza atunci cand vrea sa fie popular

O ferma din Marea Britanie a reusit sa produca cu succes cateva tone de orz fara ca niciun muncitor sa fi pus piciorul pe campurile sale.

In schimb, toata treaba a fost facuta de tractoare si combine autonome si de drone.

In spatele acestei metode de productie nu se afla agricultori obisnuiti, ci un grup de cercetatori de la Universitatea Harper Adams care, impreuna cu firma agricola Precision Decisions, si-au propus sa demonstreze, in premiera, ca este posibila automatizarea completa a activitatii agricole, potrivit Live Science.

Folosind doar vehicule robotice in toate etapele, de la insamantare si fertilizare la recoltare, ferma experimentala Hands Free Hectare din satul Edgmond din Shropshire a reusit sa produca aproximativ 5 tone de orz.

In cadrul proiectului au fost cumparate cateva vehicule agricole de mici dimensiuni, inclusiv un tractor si o combina, dotate ulterior cu tehnologie care sa permita controlul de la distanta, cum ar fi software open-source folosit de pasionatii de drone pentru ghidarea dispozitivelor, fara sa fie nevoie asadar de prezenta unui operator uman la fata locului.

Vehiculele prevazute cu GPS au urmat o directie prestabilita pentru a indeplini sarcinile concepute de cercetatori, explica acestia.

Una dintre dificultatile cu care s-au confruntat oamenii de stiinta a fost sa faca masinile agricole sa se deplaseze in linie dreapta. Erorile inregistrate in prima faza le-au cauzat cateva pagube, insa cercetatorii cred ca pot rezolva aceasta problema in viitor, iar in cele din urma, metoda lor va genera un randament mai bun decat in cazul fermelor conventionale, ceea ce devine o necesitate in contextul cresterii populatiei.

Pentru monitorizarea campului si colectarea de mostre au fost dezvoltati un fel de clesti care au fost atasati unor drone. In timpul zborului dronelor deasupra culturii, acesti clesti au taiat plante pe care vehiculele zburatoare le-au livrat cercetatorilor.

Potrivit oamenilor de stiinta, o astfel de tehnologie robotica i-au putea ajuta pe agricultori sa distribuie cu mai multa precizie ingrasamintele si erbicidele, identificand si tratand doar plantele vulnerabile.

Totodata, ar putea contribui la imbunatatirea calitatii solului. In viitor, cateva tractoare robotice de mici dimensiuni ar putea inlocui vehiculele mari si greoaie folosite in prezent in agricultura, reducand astfel compactarea solului.

In continuare, cercetatorii spera sa repete experimentul cu o cultura de iarna.

Intre timp, orzul recoltat de roboti va fi folosit pentru a produce, tot automat, un lot limitat de bere, care le va fi oferit in semn de multumire celor implicati in proiect.