Evo Morales lanseaza Coca-Cola socialista

Racoritoarea boliviana are in componenta tot frunze de coca, precum celebra bautura americana, dar se numeste in schimb "Coca-Colla"

AVERTISMENT SUA: Risc iminent de atacuri teroriste in orasul turistic Mombasa
Berlusconi: Diferenta mare dintre dobanzile Italiei si cele ale Germaniei este o escrocherie

. Evo Morales, primul presedinte indigen din istoria Boliviei, este cunoscut indeosebi pentru doua dintre obiceiurile sale: mestecatul frunzelor de coca, inclusiv in timpul reuniunilor ONU, si eforturile pe care le depune, adesea impreuna cu venezueleanul Hugo Chavez, impotriva „imperialismului” american. Liderul socialist a reusit recent sa-si concentreze ambele obsesii intr-un singur produs, ba chiar intr-o singura sticla. In termen de patru luni va fi lansata de piata bautura boliviana prin care se doreste rivalizarea brandului american Coca-Cola, scrie The Telegraph, iar de productia ei se va ocupa fie statul, fie va fi realizata printr-un parteneriat intre guvern si cultivatorii de coca. Proiectul a fost gandit de cultivatorii din nordul Boliviei si a fost trimis guvernului ca parte a unui plan de stimulare a productiei agricole de coca.

Potrivit oficialilor bolivieni, bautura va fi ambalata intr-o sticla asemanatoare celei produse de capitalistii americani, iar eticheta va contine culoarea rosie, intocmai precum Coca-Cola. De fapt, la o prima vedere, ceea ce diferentiaza cele doua bauturi este o litera. Coca-Colla se va numi racoritoarea boliviana. Acest nume, propus tot de cultivatorii de coca, are un simbolism indigen, trimitand la populatia Colla care traieste in zona andina a tarii.

Extinderea culturilor de coca are o importanta special pentru guvernul bolivian. In momentul de fata, pana si ceaiul, faina, pasta de dinti si unele bauturi alcoolice sunt fabricate dintr-o baza extrasa din coca. Bolivia este al treilea producator de coca din lume, dupa Columbia si Peru. Numai in 2009, suprafata cultivata cu aceasta planta a crescut in Bolivia cu 6 procente, in conditiile in care Biroul International de Control al Narcoticelor cere scoaterea in afara legii a mestecatului frunzelor de coca.

Cultivarea plantei de coca face parte din cultura si identitatea poporului bolivian, sustine Evo Morales, care cultiva coca in Anzi de peste 3.000 de ani. Potrivit presedintelui, 10 milioane de bolivieni obisnuiesc sa mestece frunzele pe care ei le considera sacre.