Doua treimi dintre americani continua sa sustina pedeapsa capitala

Aproape doi americani din trei sustin pedeapsa capitala - tendinta stabila a ultimilor cativa zeci de ani - si aproape jumatate dintre ei cred ca aceasta ar trebui folosita in mai multe cazuri, potrivit unui sondaj publicat marti de Gallup, relateaza AFP. 65% dintre americani sunt in favoarea pedepsei cu moartea pentru persoanele declarate vinovate de omucidere, iar 31% se opun. Tendinta este stabila de cand Gallup a inceput sondajele

Ambasada SUA la Bucuresti lanseaza concursul video online „Antreprenorul lunii”
Locuitorii voteaza masiv pentru alipirea peninsulei la Rusia

pe acest subiect in 1936. Atunci, 59% dintre americani sustineau pedeapsa capitala. Sustinerea a atins un varf, 81%, in 1994, perioada in care criminalitatea era una dintre preocuparile majore ale americanilor, potrivit Gallup. Ancheta mai arata ca aproape jumatate dintre americani, 49%, cred ca pedeapsa cu moartea nu este aplicata suficient, chiar daca 59% dintre ei cred ca este posibil ca o persoana nevinovata sa fi fost executata in ultimii cinci ani. Potrivit sondajului, 24% spun ca pedeapsa capitala este decisa in suficiente cazuri, in timp ce 20% cred ca este folosita prea des, procent in scadere comparativ cu ultimii doi ani. Sustinatorii pedepsei capitale sunt mai numerosi printre republicani, 81%, decat in randul democratilor (48%). Sondajul a fost realizat telefonic in perioada 1-4 octombrie pe un esantion de 1.013 persoane.

SUA au executat 40 de condamnati la moarte anul acesta. La 15 septembrie, un condamnat la moarte din Ohio a asteptat doua ore ca echipa de executie sa reuseasca sa-i gaseasca o vena pentru a-i administra injectia letala, dar pana la urma nu a mai fost executat, o premiera in SUA in ultimii 60 de ani. Acest incident a relansat dezbaterea privitoare la injectia letala, metoda ce a avut numeroase rateuri in ultimii ani, dar care a fost validata de Curtea Suprema in 2008.