Discursul Insarcinatului cu Afaceri al SUA a.i. , Dean Thompson, la Conferinta „Sanatatea femeii – Practici bazate pe dovezi”

Ambasada SUA ii felicita pe organizatorii celei de-a treia editii a conferintei „Sanatatea femeii in Romania”, care aduce laolalta profesionisti din domeniul sanatatii, factori decizionali, reprezentanti ai societatii civile si ai presei.

Mii de pachete de guma de mestecat, furate de romani in Marea Britanie
Fiul lui Mubarak a incercat sa se sinucida, potrivit presei

Prezenta noastra aici pentru a discuta despre sanatatea femeii este un pas important spre solutionarea problemelor din sistemul de sanatate din Romania.
Imbunatatirea sistemului public de sanatate incepe cu aplicarea inteligenta de noi politici si legi. Utilizarea eficienta a datelor poate ajuta guvernele sa ia decizii fundamentate care sa sporeasca eficienta si sa genereze rezultate mai bune pentru pacienti.
In Statele Unite cheltuim peste trei trilioane de dolari anual pentru servicii de sanatate, iar costurile sunt in continua crestere. Aceasta suma reprezinta peste 17% din PIB. In acelasi timp, ne luptam cu problema cheltuielilor excesive si lipsa accesului multor americani la ingrijirea de care au nevoie. Desi alocam sume uriase pentru serviciile medicale, ne straduim constant sa imbunatatim eficienta sistemului medical american.
Pentru a raspunde acestor provocari, in Statele Unite, Agentia pentru Cercetare si Calitate in Domeniul Sanatatii (The Agency for Healthcare Research and Quality, ARHQ) face parte din Departamentul pentru Sanatate si Servicii Umane. ARHQ dezvolta cunostintele, instrumentele si datele necesare pentru imbunatatirea sistemului medical si pentru a-i ajuta pe americani, pe angajatii din domeniul sanatatii si pe factorii decizionali sa ia hotarari fundamentate privind sanatatea.
ARHQ finanteaza proiecte de cercetare si modele inovatoare care pot fi aplicate ulterior in spitalele de pe tot teritoriul SUA. De exemplu, asemenea Romaniei, Statele Unite se confrunta cu provocarea asigurarii unui numar suficient de specialisti in comunitatile rurale si defavorizate. ARHQ a finantat un model inovator de pregatire a medicilor primari pentru a furniza ingrijire specializata. Modelul s-a extins de la programul initial desfasurat intr-un singur stat si concentrat pe ingrijirea in cazurile de hepatita C, la alte state si specializari.
Statele Unite se confrunta si cu uriase diferente in rezultatele ingrijirii pacietilor in diferite parti ale tarii. Pentru a intelege de ce unele sisteme sunt mai eficiente decat altele, ARHQ a finantat trei Centre de Excelenta pentru a studia cum sistemele de ingrijire cu rezultate bune promoveaza practici de ingrijire medicala bazata pe dovezi. Reprezentantii ARHQ au constientizat ca trebuie sa intelegem de ce unele sisteme au rezultate de inalta calitate, insa exista putina cercetare in domeniu care sa determine cum si de ce anumite sisteme genereaza aceste rezultate superioare. Proiectul ARHQ va ajuta la obtinerea cercetarilor necesare si va permite sistemelor medicale de pe tot teritoriul SUA sa isi imbunatateasca rezultatele.
Website-ul ARHQ ofera resurse atat pentru clinicieni, cat si pentru public, oferind tuturor cetatenilor posibilitatea de a afla mai multe despre sanatate. Pagina de internet le ofera femeilor informatii specifice privind sanatatea lor, inclusiv informatii despre o diversitate de subiecte, de la diabet, cancer, sarcina pana la renuntarea la fumat. Scopul paginii este sa furnizeze cat mai multe informatii cu putinta pentru a le incuraja pe femei sa isi asume responsabilitatea deciziilor medicale care le privesc.
Sanatatea femeii este un domeniu in care informarea publica si preventia joaca un rol esential, iar Departamentul Sanatatii si Serviciilor Umane (HHS) include si un Birou pentru Sanatatea Femeii. Acest Birou imbunatateste sanatatea femeilor din SUA prin promovarea si coordonarea unei ample agende de sanatate la nivelul HHS, care abordeaza preventia si furnizarea serviciilor, cercetarea si educarea publicului si specialistilor din domeniul medical si promovarea profesionala a femeilor din domeniul medical si stiintific. Puteti afla mai multe despre acest birou la: www.womenshealth.gov.
Pentru a obtine rezultate mai bune in Romania, indemn guvernul sa foloseasca datele in cel mai eficient mod posibil, asa cum se straduieste ARHQ sa faca, si sa incurajeze publicul sa joace un rol mai pronuntat in procesul decizional.
Dorim sa incurajam un dialog deschis si amplu despre performanta sistemului medical romanesc.
Toti actorii implicati (guvern, Parlament, organizatii internationale si sectorul privat) trebuie sa participe la acest dialog.
Un dialog structurat intre factorii decizionali, cercetatori, grupuri de pacienti si comunitatea de afaceri poate sprijini documentarea si consolidarea politicilor nationale de sanatate, promovand in paralel eficienta si eficacitatea lor.
Felicitam acest guvern pentru deschiderea aratata fata de imbunatatirea consultarii cu toti actorii implicati. Ministerul Sanatatii poate lua cele mai bune decizii pentru pacientii romani luand in considerare numeroasele puncte de vedere si experiente.
Ministerul Sanatatii va avea mai multe oportunitati de a utiliza in mod eficient datele pentru cercetare si studiu. Ministerul continua sa colecteze mai multe date prin intermediul cardului de sanatate introdus in 2015. Lumea academica si companiile asteapta cu nerabdare sa evalueze aceste date. Partajarea de date permite o mai buna studiere, evaluare si orientare a subiectelor de tin de sanatatea publica in Romania.
Mentionez din nou ca apreciem disponibilitatea dumneavoastra de a continua discutia si de a colabora pentru a asigura imbunatatiri eficiente si sustenabile ale sistemului public de sanatate din Romania.
Prezentarile de astazi si discutia ulterioara sunt menite sa faciliteze accesul la bune practici si politici din domeniul sanatatii femeilor.
Va multumesc inca o data pentru invitatia la Conferinta „Sanatatea Femeii” si va doresc discutii fructuoase si o intalnire de succes!