Discursul de adio al lui G.W.Bush

Discursul de adio al lui G.W.Bush

Presedintele SUA aflat la final de mandat, George W. Bush, le-a facut joi americanilor ultimele sale recomandari inainte de investitura lui Barack Obama, in care vede un 'moment de speranta si mandrie' pentru tara, informeaza AFP. El si-a sfatuit compatriotii 'sa nu coboare niciodata garda' in fata 'gravei amenintari' a noi atentate teroriste, continuand totusi sa ramana deschisi lumii si sa-si asume responsabilitatile care le revin pe plan international.'Daca tara noastra este in securitate mai mare decat era in urma cu sapte ani, cea mai grava amenintare care ii ameninta pe compatriotii nostri ramane cea a unui nou atentat terorist', a avertizat el. 'Trebuie sa ramanem hotarati. Nu trebuie sa lasam niciodata garda jos.' De asemenea, Bush a declarat

MESAJUL INSARCINATULUI CU AFACERI AL SUA ad-interim, DEAN THOMPSON, CU OCAZIA ZILEI INDEPENDENTEI
Siria: Cel putin 30 de oameni au murit, dupa ce fortele guvernamentale au bombardat un spital si o cladire rezidentiala

ca din ceea ce a facut in cei opt ani ai controversatei sale presedintii ar reface unele lucruri ‘diferit’ daca ar putea. ‘Am cunoscut esecuri, ca si toti ceilalti care au exercitat aceasta functie inaintea mea. Exista lucruri pe care le-as face altfel daca as avea posibilitatea’, a recunoscut el.
Presedintele aflat la final de mandat a estimat ‘legitim sa fie discutate multe din deciziile sale’ in lupta impotriva terorismului. ‘Dar nu sunt multe de discutat cu privire la rezultate. America a trecut prin sapte ani fara sa cunoasca un alt atentat terorist pe teritoriul sau’, a spus el, referindu-se la atentatele din 11 septembrie 2001.
‘In acelasi timp, noi trebuie sa continuam sa dialogam cu lumea, in incredere si cu un desen clar’, a spus el. ‘Noi trebuie sa respingem izolationismul si corolarul sau, protectionismul.’
Bush a aparat ceea ce a considerat el a fi marile reusite ale presedintiei sale, in afara de apararea tarii: o reforma scolara. masuri pentru acoperirea sanatatii persoanelor varstnice si deduceri fiscale.
Casa Alba avertizase anterior ca aceasta alocutiune, din care presa a primit extrase inainte de a fi sustinuta joi, la ora 20 /01h00 GMT, vineri/, nu este destinata sa cosmetizeze imaginea presedintelui George W. Bush in momentul in care intra in Istorie, ci este mai degraba o ocazie de a le multumi americanilor si de a da de gandit la deciziile trecute si la dificultatile viitoare.
Astfel, Bush considera ca i-a pregatit pe americani pentru ‘alegerile dificile’ pe care vor trebui sa le faca in viitor
‘Potrivit unei traditii care urca pana la fondarea /Republicii/, presedintia va trece unui succesor pe care voi, poporul american, l-ati ales. Pe treptele Capitoliului se va afla un om a carui istorie reflecta promisiunea imuabila pe care o ofera tara noastra. Acesta va fi un moment de speranta si mandrie pentru intreaga noastra tara’, a spus Bush.
‘Chiar in momentele cele mai dure, privim spre vastul orizont care se intinde inaintea noastra. Am incredere in promisiunea pe care o ofera America pentru ca eu stiu cat de caliti sunt americanii’, a spus el.
Bush, care a trecut de la culmile popularitatii de dupa 11 septembrie la abisurile nepopularitatii, a oferit unul din rarele momente in care si-a recunoscut solitudinea. ‘Cea mai mare parte a americanilor si-au reluat cursul vietii dupa 11 septembrie’, a spus el. ‘Nu eu.’
In plina recesiune, cu pierderi masive de locuri de munca, mesajul sau de adio a parut totusi sumbru pentru ca, de fapt ii lasa succesorului sau o tara angrenata in doua razboaie si aflata intr-o profunda criza economica.